Omstreden voetbalfusie in Egmond gaat naar de gemeenteraad. Vorig jaar keurde de Raad van State het plan nog af, omdat er niet genoeg onderzoek was gedaan

Egmond aan den Hoef

Het plan voor een nieuw, gezamenlijk onderkomen voor de voetballers en fans van Egmondia, Sint Adelbert en Zeevogels wordt deze maand besproken in de gemeenteraad. Vorig jaar stemde de gemeenteraad al in met de bouw van het sportcomplex aan de Egmonderstraatweg, maar het plan sneuvelde bij de Raad van State, onder andere omdat er niet genoeg onderzoek was gedaan naar de gevolgen voor de omgeving.

De afgelopen maanden zijn de plannen aangepast en aangescherpt. Wethouder Klaas Valkering: „Het is belangrijk dat binnen de Egmonden een volwaardige voetbalvereniging blijft bestaan. Omdat de huidige locaties alle drie te klein zijn als nieuwe fusielocatie wordt een nieuwe locatie ontwikkeld. Die locatie wordt volledig ingepast in het landschap. We hebben hard gewerkt om alle punten die de Raad van State ons heeft meegegeven, aan te scherpen en te verbeteren. Dat proces is nu afgerond.”

Aanpassingen

De Raad van State oordeelde vorig jaar dat er op drie punten (meer) onderzoek moest worden gedaan: onderzoek naar de effecten van het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen op de gezondheid, de gevolgen voor het woon- en leefklimaat als gevolg van het gebruik van het parkeerterrein als transferium en de toegepaste methodiek om het stikstofeffect te berekenen. Ook moest het plan nog worden afgestemd met Heiloo en Castricum.

Inmiddels zijn de drie onderzoeken compleet, meldt de gemeente. Daaruit blijkt dat er geen nadelige effecten voor de omgeving zijn.

Omstreden

De voetbalfusie heeft de afgelopen jaren voor discussie gezorgd in Egmond. Er kwam weerstand van de omwonenden en ook actiegroep ’Geen ballen maar bollen’ verzette zich tegen de komst van het sportcomplex op de bollengrond aan de Egmonderstraatweg.

Omdat het plan vorig jaar al zes weken ter inzage heeft gelegen, gaat het dit keer regelrecht naar de gemeenteraad. Belanghebbenden kunnen hun gedachten nog wel uitten tijdens een extra commissievergadering in Hotel Zuiderduin op 22 september.

Op 29 september staat het aangepaste plan op de agenda van de gemeenteraad.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen