Weet u hoe XTC ruikt? Hilversum deelt zaterdag XTC-geurkaarten uit op de markt

© Archieffoto ANP
Hilversum

De gemeente Hilversum deelt zaterdag op het Marktplein XTC-geurkaarten uit om inwoners bekend te maken met de geur van XTC.

De gemeente hoopt dat inwoners de geur gaan herkennen, zodat in de toekomst drugslabs sneller herkend en opgerold kunnen worden. Drugslabs in buurten zorgen voor gevaarlijke situaties en overlast.

,,XTC-labs en dumpingen leveren een ernstig gevaar op voor onze bewoners”, licht burgemeester Pieter Broertjes toe. ,,We willen dat iedereen zich veilig voelt. Deze campagne is een hulpmiddel om Hilversum veilig en leefbaar te houden."

In 2019 zijn in Nederland negentig drugslabs ontdekt en bijna 200 dumpingen aangetroffen. Met de hulp van inwoners kunnen er meer drugscriminelen worden opgespoord en dat komt ten goede aan de openbare orde en veiligheid.

Eerste stap

In het centrum zijn boa's en politie aanwezig om samen Hilversummers te wijzen op de signalen van XTC-labs. Hiermee wordt ingezet op het opsporen en sluiten van drugslabs, waarbij afgelopen jaar in Hilversum het eerste pand is gesloten. Signaleringen van bewoners zijn vaak een goede eerste stap in het oprollen van deze labs, meldt de gemeente.

Blauwe vaten

Naast de geur van XTC zijn er nog meer signalen voor het herkennen van een XTC-lab of dumping. Andere signalen kunnen zijn blauwe vaten of vloeistofcontainers, busjes en gesloten aanhangers rondom een gebouw en een pand met afgedekte ramen.

Wie deze signalen herkent wordt opgeroepen dit direct bij de politie te melden: 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

De Apotheker

Afgelopen februari werd een 21-jarige Hilversummer veroordeeld tot twee jaar cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) voor de verkoop van harddrugs aan minderjarige scholieren in Hilversum, Eemnes en Loosdrecht. Justitie kwam hem op het spoor nadat een moeder haar 14-jarige zoon totaal grauw en geel aantrof en drie dagen klappertandend in bed heeft gehouden. Hij was onder invloed van XTC. De Hilversummer - die bekend stond als ’de apotheker’ - had het hem verkocht, biechtte de tiener op. De moeder deed direct aangifte. De politie trof bij de Hilversummer thuis zo'n 900 XTC-pillen en 650 pillen Ritalin aan.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen