Of restauratie van de Bonifatiuskerk in Spanbroekvan een leien dakje gaat, valt te bezien. De steigers staan er al

De Bonifatiuskerk in Spanbroek staat in de steigers, klaar voor groot onderhoud de komende weken.
© Foto Mediahuis
Spanbroek

Scheuren in het metselwerk moeten hersteld en het leien dak wordt grondig nagekeken.

Het groot onderhoud aan de Bonifatiuskerk in Spanbroek is voorzichtig begonnen. Rondom het katholieke godshuis is een reusachtige mantel van steigerpijpen opgetrokken. Vanaf de A.C. de Graafweg is goed te zien dat het middenschap en het kleine torentje aan de achterzijde reeds in veilig werkterrein zijn veranderd. Op de begane grond zijn houten schotten neergezet. Die moeten vallend gesteente opvangen.

’Voor kerstmis is het werk klaar’, verzekert Sjaak de Koning in de digitale parochiebrief. Daarin geeft hij tevens een financieel overzicht van de werkzaamheden. Het karwei gaat alles bij elkaar 183.000 euro kosten. Deels bijeengebracht door de gelovigen, deels opgehoest door subsidiegelden. Zo hebben rijk en provincie 74 mille ter beschikking gesteld en ook het St. Dinamo Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds doen een duit in het collectezakje.

De Stichting tot behoud van de Bonifatiuskerk (SBB) draagt negentig mille bij. Volgens De Koning, voorzitter van de parochieraad, gaapt er nog een gaatje van tienduizend euro in de begroting. Dat hadden gulle gevers vast en zeker gedoneerd tijdens de druk bezochte Gemeenschapsveiling van Spanbroek. Maar vanwege corona is ook dit evenement van de kalender geschrapt.

’Dan mis je deze extra injectie’, stelt De Koning vast. Vanwege corona zijn er ook fors minder inkomsten uit collectes. Reden voor De Koning een online beroep te doen op medeparochianen de portemonnee te trekken en te storten. ’Wij kunnen ons voorstellen dat men toch al van plan was tijdens de Gemeenschapsveiling te doneren. Dat kan nu rechtstreeks op rekening van de SBB’.

Volgens De Koning behoeft vooral het schilderwerk extra aandacht. ,,Dit zijn hoge gebouwen die in weer en wind staan. Als zo’n schilder eenmaal aan de gang gaat, ontdekken ze vaak toch weer extra werk. We hopen maar dat het allemaal meevalt.’’

De restauratie wordt uitgevoerd door B2 Restauratie uit Volendam. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het restaureren van monumentale gebouwen en heeft daar een reputatie mee opgebouwd. Zo heeft B2 Restauratie verschillende grachtenpanden in Amsterdam onder handen genomen. Dichter bij huis heeft B2 enkele jaren geleden het Hervormd Weeshuis in Medemblik in oude luister hersteld.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen