Eerste twintigduizend euro voor initiatieven in omgeving van zonneparken Schagen

Officieel moment: de eerste donatie van Kolksluis Solar en gemeente Schagen aan Fonds Zonneparken.
© Foto aangeleverd
Schagen

Een zonnepark in de gemeente Schagen levert vanaf nu niet alleen duurzame energie, maar zorgt ook voor een bijdrage aan een fonds dat projecten en initiatieven in de omgeving van de zonneweide ondersteunt.

Wie een plan heeft op het gebied van energiebesparing, duurzame energie, circulaire economie of vergroening van de leefomgeving in de buurt van een zonnepark, kan een aanvraag voor een bijdrage uit het Fonds zonneparken Schagen indienen.

Vrijwillig

De eerste bijdrage voor het fonds kwam van zonnepark Kolksluis Solar in ’t Zand, dat sinds juni met bijna negenduizend panelen zo’n duizend huishoudens voorziet van stroom. De initiatiefnemers van het project, agrarisch makelaar Coen Zuurbier en zijn drie zoons Lennart, Emiel en Jesper, stelden tienduizend euro beschikbaar.

Lees ook: Hoe een makelaar, een jurist, een webdevelopper en een econoom besloten een enorme zonneweide aan te leggen voor duizend huishoudens

Toekomstige zonneparken zijn sinds kort verplicht om een bijdrage aan het fonds te leveren. De zonneweide in ’t Zand was al aangevraagd voordat het beleid inging, maar de familie Zuurbier besloot toch een vrijwillige bijdrage te leveren.

Aanmoediging

De gemeente Schagen verdubbelde het bedrag en stortte de andere tienduizend euro. ,,Wij doen dit als gemeente zodat er een mooi startbedrag is wat ten goede komt aan initiatieven vanuit de gemeenschap”, licht wethouder duurzaamheid Hans Heddes toe. ,,Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners, ondernemers, stichtingen en verenigingen de mogelijkheid krijgen voor duurzame initiatieven. Met dit fonds en onze eenmalige bijdrage hierin hopen wij hier een goede aanmoediging aan te geven.”

Iedere bewoner, instelling, vereniging, stichting of bedrijf kan een duurzaam initiatief indienen ongeacht de ontwikkelingsfase. De initiatieven moeten een maatschappelijk doel in de omgeving van het zonnepark hebben en aansluiten bij de doelstellingen en andere criteria van het fonds. Meer informatie hierover is te vinden op www.schageruitdaging.nl.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.