Advocaat Van Kleef wil onderste steen boven van schaduwen in Dubai

Advocaat Leon van Kleef.
© ANP
Schiphol

Advocaat Leon van Kleef wil dat de onderste steen boven komt rond het schaduwen van hem en zijn collega Nico Meijering, toen zij in juni dit jaar hun cliënt Khalid J. (35) in Dubai bezochten.

Volgens hem zijn de autoriteiten daar bewust door het Nederlandse openbaar ministerie op het verkeerde been gezet en deden die voorkomen alsof J. deel uitmaakte van de criminele organisatie Engelen des Doods van Ridouan T.

J. is verdachte in een grote liquidatiezaak, die draait om drie liquidaties en een liquidatiepoging in de Mocro-oorlog in Amsterdam. Een van die liquidaties is het ombrengen van Alexander Gillis op 20 februari 2014 nadat hij de woning van zijn vriendin verliet aan de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam.

Overigens wordt J. niet verdacht van betrokkenheid bij die Zaanse liquidatie, maar wel dat hij aan de criminele organisatie deelnam die volgens het OM verantwoordelijk is voor die moord.

Over het schaduwen zei Van Kleef woensdag in de rechtbank op Schiphol: ,,Hierdoor is niet alleen mijn cliënt in gevaar gebracht, maar ook zijn familie en zijn raadslieden.''

Lees ook: OM: schaduwen advocaten was gerechtvaardigd

In de rechtbank dient woensdag een proformazitting in liquidatiezaak, waar J. een van de verdachten is. Van Kleef vindt dat zijn cliënt geschaad is in zijn recht op een eerlijk proces en dat dit gevolgen moet hebben. ,,Hij had een uitleveringsprocedure moeten krijgen. Nu is hij uitgezet als ongewenst vreemdeling en is er geen rechter aan te pas gekomen. Dat kan niet.''

De ontmoeting tussen raadslieden en J. is volgens Van Kleef door Dubai gezien als manier om hen naar T. te brengen. J. is gearresteerd toen T. al was opgepakt.

Hij wil dat de verantwoordelijken worden gehoord en dat alle communicatie tussen Nederland en Dubai rond het schaduwen van de raadslieden boven water komt, zodat de rechtbank hierover kan oordelen. Ook wil hij dat zijn cliënt wordt geschorst uit zijn voorlopige hechtenis.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen