Premium

Gastcollege op school Volendam: Hoe ga je te werk als forensisch onderzoeker of adviseur in zaken als het lijk in afvalcontainer Edam of zaak Tamar uit Marken?

Het aantrekken van het pak in de kleine aula in het Don Bosco College.
© Foto Wim Egas
Volendam

Een wit pak ligt op de grond, een koffer met buisjes en potjes, een vergrootglas; een aantal bovenbouwleerlingen van het vwo op het Don Bosco College in Volendam kreeg woensdagmiddag een gastcollege over forensisch onderzoek van forensisch adviseur Marco Bosmans. Hoe ga je te werk als er iemand overlijdt in een vuilnisbak, zoals vorig jaar in Edam? Hoe weten we dat Tamar uit Marken in Zuiderwoude is aangereden?

„We lopen niet de hele dag in een wit pak rond, zoals op televisie”, legt Bosmans (uit de gemeente Vaassen) uit aan de leerlingen die het vak Natuur, Leven en Technologie (NLT) volgen. „Dat is erg aangekleed met van alles en nog wat. Al wil ik wel iemand van jullie uitnodigen om de uitrusting te dragen.” Een leerling doet zijn hand omhoog en begint met aankleden. Twee paar handschoenen, schoentjes, een mondkapje en een wit pak. „Je gaat het zo erg heet krijgen, dan mag het wel uit. Maar zo merk je hoe het is.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen