Geen drie maar een artiest per avond. Met coronabeperkingen start vrijdag het vierde seizoen van het Alkmaarse Podium De Brouwerij

Another Roadside Attraction, met van links naar rechts Emile den Tex, Jaap van der Sluijs, Kees Maat en John Schuursma.
© PR-foto
Alkmaar

Met beperkende maatregelen vanwege corona gaat vrijdag het vierde seizoen van Podium De Brouwerij van start. Maximaal 28 mensen kunnen de salonavonden en jazzavonden in De Sociëteit aan het Luttik Oudorp 78 bijwonen. Reserveren is verplicht en in plaats van drie verschillende acts en optredens staat er een per avond gepland.

Waar dan weer tegenoverstaat dat er twee shifts op een avond zijn. De eerste om 20 uur, de tweede om 21.30 uur. De artiest of de artiesten bieden dus twee keer per avond hetzelfde optreden, zodat meer mensen het optreden kunnen bijwonen.

,,Meerdere optredens per avond is domweg niet haalbaar onder de huidige coronamaatregelen’’, zegt Brouwerij-voorzitter Wim van Veen. ,,Voor alle wisselingen hebben we ruimte nodig. Die is er niet als we ook nog wat ruimte willen houden voor het publiek.’’

Formule

Wat niet veranderd is, is de formule van De Brouwerij. Beginnend talent krijgt een kans, waarbij het vooral gaat om artiesten en muzikanten die al aardig aan de weg timmeren maar nog niet de stap naar de grotere theaterzalen hebben gemaakt. Alle genres zijn in de programmering vertegenwoordigd maar De Brouwerij put vooral uit het ’alternatieve circuit’. Er is ruimte voor het experimentele aanbod. Vaak biedt De Brouwerij ook podium voor try-outs.

De jazzavonden worden georganiseerd door SBS Jazz en zijn vanaf november weer iedere eerste vrijdag van de maand in De Societeit.

De Brouwerij en andere instellingen die gebruik maken van de accommodatie aan het Luttik Oudorp werken vanaf nu samen onder de vlag van Studio De Sociëteit. Er zijn ook plannen voor debatavonden met buurtgerichte thema’s.

In de programmering van De Brouwerij is de aandacht voor liedkunst nieuw. De Alkmaarse jazzvocalist en zangcoach Simone Honijk tekent voor de programmering die ’breed’ is, dat wil zeggen: met uiteenlopende culturele achtergronden. Het gaat om intieme luisterconcerten waarbij steeds zang in een bepaalde stijl of liedcultuur centraal staat.

Another Roadside Attraction

Het Brouwerij-seizoen wordt vrijdag geopend door de oude rockers van Another Roadside Attraction. Emile den Tex (zang en gitaar), John Schuursma (gitaar), Jaap van der Sluijs (bas en zang) en Kees Maat (accordeon, keyboards en zang) verdienden hun sporen vooral in de popmuziek in de jaren zestig en zeventig. Schuursma volgde ooit Jan Akkerman op toen deze uit Brainbox stapte. Bergenaar Emile den Tex en zijn broer JP maakten in de seventies deel uit van de toen populaire bands Tortilla en Turquoise.

Another Roadside Attraction was rond 1980 het VPRO huisorkest. Tijdens de daaropvolgende individuele omzwervingen als muzikant, producer, technicus, docent en programmamaker, werd er gewerkt met onder anderen The Lau, Danny Lademacher, Innersleeve, Margriet Eshuis, Solution, Rob Hoeke en Fungus. Vorig jaar zochten de vier elkaar weer op en gingen ze als semi-akoestische band ook weer optreden..

Another Roadside Attraction speelt tweemaal om 20 uur en 21.30 uur. Een kaartje kost 7,50 euro en een plaats is te reserveren via studiodesocieteit@gmail.com. Naam, telefoonnummer en datum en tijdstip van optreden dienen daarbij te worden vermeld.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen