Premium

’Iedere steen en iedere plank moet hierlangs’; bewoners Seevancksweg in Oosthuizen zijn vrachtverkeer zat en pleiten maar weer eens voor een ontsluiting naar de Beemster

Bewoners van de Seevancksweg bij een stukje gerepareerd asfalt. Tweede van links Fred Michilsen en tweede van rechts Annet Jongens.
© Foto Wim Egas
Oosthuizen

Of de duvel ermee speelt, komt er deze woensdagochtend een uur lang geen vrachtwagen voorbij. Terwijl bewoners van de Seevancksweg vertellen over de verkeersoverlast door hun straat, is het rustig. De Oosthuizenaren bezweren dat het normaal gesproken verschrikkelijk is en dat hun woongenot vergald wordt door het voortdurend passerende zware verkeer.

Als je vanaf het Westeinde de Seevancksweg opgaat, wonen Henk en Annet Jongens al vijftig jaar aan het begin van de straat. In hun huiskamer schuift buurman Fred Michilsen aan. Hij zit in het bestuur van de dorpsraad, net als Kees Platteeuw, die zich eveneens aan tafel meldt. Platteeuw heeft een tekening meegenomen, waarop een aan te leggen ontsluitingsweg is geschetst. Deze voert vanuit een destijds braakliggend gebied (nu de nieuwbouwwijk Waterrijk) naar het Westeinde en sluit - via een aan te leggen brug over de Beemsterringvaart - aan op de Oosthuizerweg. ,,In 1993, toen Dirk den Hartog burgemeester was, werden daar al plannen over gemaakt’’, vertelt Platteeuw. ,,Toen moest de hele nieuwbouwwijk er nog komen. Nadat Den Hartog als burgemeester was opgevolgd door Martijn Smit werd er niet meer over gesproken. Toen ging het over ontsluiting richting Edam-Volendam.’’ De vier aan tafel wijzen er nog maar eens fijntjes op dat dit ’toevallig’ de woonplaats van Smit is.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen