Rikus Kieft volgt Elias Marseille op als raadslid op Texel. Sander van Knippenberg ziet af van recht op zetel

Rikus Kieft.
© René Pop
Den Burg

Rikus Kieft wordt de opvolger van GroenLinks-raadslid Elias Marseille in de Texelse gemeenteraad.

De afwikkeling heeft lang geduurd omdat het partijbestuur bij de start van de procedure een fout heeft gemaakt. De kieswet bepaalt dat bij openvallende zetels de kandidatenlijst van de nummer 1-positie moet worden afgewerkt. De teruggetreden wethouder Sander van Knippenberg was lijsttrekker bij de verkiezingen van 2018 en had wettelijk recht op de zetel.

Volgens het bestuur heeft Van Knippenberg na uitgebreide gesprekken laten weten af te zien van die vacature. Van Knippenberg bevestigt deze gang van zaken. Het bestuur heeft hem excuses gemaakt voor de omissie en bedankt voor zijn bereidwilligheid.

Met Rikus Kieft kiest GroenLinks opnieuw voor ervaring, nadat eerder met Van Knippenberg en Marseille uitdrukkelijk voor verjonging was gekozen. Kieft was raadslid van 2006 tot 2012 en in 2007 korte tijd wethouder als vervanger van de zieke Peter Bakker. Hij wordt beëdigd tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 16 september. Kieft volgt Marseille tevens op als fractievoorzitter. Elias Marseille (20) is in Amsterdam begonnen met de studie Politics, Philosophy & Economics en kan dit niet combineren met zijn raadswerk.

GroenLinks hield maandag een algemene ledenvergadering over de vraag of de partij uit de Texelse coalitie moet stappen, omdat daar onvoldoende ruimte zou zijn voor de duurzame ambities van GroenLinks en de communicatie te wensen overlaat. ,,De opkomst was bijzonder groot, het debat intensief en de openheid groot. De fractie kan nu haar standpunt bepalen’’, zegt voorzitter Harry van der Weijde. Hij verwacht dat de fractie deze beslissing woensdag in de raadsvergadering bekend maakt.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.