Dani de Wit: ’Invallen tegen Bayern en Real, dat zijn momenten die je nooit meer vergeet’

Dani de Wit (derde van links) tijdens de warming-up voor de training van AZ, maandagavond in Kiev.
© Foto EPA/Sergej Dolzjenko
Kiev

In Kiev hoopt AZ zich dinsdagavond te plaatsen voor de play-offs van de Champions League. Bij winst op Dinamo Kiev (aftrap 19 uur Nederlandse tijd) is het zover en wacht AZ nog slechts één tegenstander op weg naar de groepsfase.

Hoe mooi de wedstrijden in de groepsfase kunnen zijn, ervoer Dani de Wit twee jaar geleden. Als wisselspeler van Ajax haalde hij toen dat podium. „Ik heb mogen invallen tegen Bayern München en Real Madrid, dat zijn momenten die je als voetballer nooit meer vergeet. Maar nu wil ik de Champions League als basisspeler meemaken.”

Zie ook: Interview met ’bollenraper’ Dani de Wit in 2018 voorafgaand aan de Champions League

Ajax haalde destijds trouwens de groepsfase door in de play-offs af te rekenen met Dinamo Kiev. Na een 3-1 zege in Amsterdam trof Ajax op 28 augustus 2018 een getergd Dinamo, maar het hield in Oekraïne goed stand (0-0). De Wit viel in: „Die wedstrijd was een van de hoogtepunten uit mijn Ajax-tijd. De sfeer in dat vijandige, kolkende stadion was ongelooflijk. Dat zal nu totaal anders zijn.”

Bij de wedstrijd Dinamo Kiev-AZ, in de derde voorronde van de Champions League, zal op last van de Uefa immers geen publiek aanwezig zijn. De Europese voetbalbond heeft dat besloten om de omstandigheden voor beide clubs gelijk te houden, omdat er vanwege de ingekorte kalender dit jaar in de voorrondes slechts één wedstrijd wordt gespeeld en niet een heen- en terugwedstrijd.

Ajax kon zich voor de eerste keer in jaren weer plaatsen voor de groepsfase. „Hetzelfde is nu bij AZ het geval”, zegt De Wit. „Het zou fantastisch zijn als we met AZ ook de groepsfase bereiken, maar dan zullen we eerst deze horde moeten nemen. Om het in de play-offs af te maken.”

Van het Dinamo Kiev van toen is niet veel meer overgebleven, merkte De Wit na bestudering van de aankomende opponent. „Volgens mij is alleen die nummer 10, Sjaparenko, nog overgebleven. We waren in de wedstrijd geloof ik geen vrienden…”

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen