Premium

Alle troeptrimmers, afvalrapers en puinruimers verzamelen! 19 september is dé dag om met grijptang en vuilniszak Nederland een beetje schoner te maken

Ruim 27.000 deelnemers maken de wereld een stukje schoner op zaterdag 19 september.
© Foto David Pereiras

Is Nederland moe van al het plastic en andere troep op straat? Welnee, nog lang niet! Zaterdag 19 september trekken ruim 27.000 vrijwilligers gewapend met grijptang en vuilniszak door het land om zwerfvuil op te ruimen op World Cleanup Day. Niet alleen plastic, maar ook peuken, blikjes en dit jaar naar verwachting veel mondkapjes en plastic handschoenen. Wereldwijd doen 180 landen mee aan de schoonmaakactie. Ons land doet voor de derde keer mee.

Denk nou niet dat de strijd tegen zwerfafval van de laatste jaren is: in de jaren 20 van de vorige eeuw zette de ANWB zich hier al voor in met ’laat niet als dank voor ’t aangenaam verpoozen den eigenaar van ’t bosch de schillen en de doozen’. Maar anno 2020 is de hoeveelheid rotzooi op straat en in de natuur wél enorm toegenomen, vooral plastic troep spant de kroon. „Van die verpakkingen die je tien minuten in je handen hebt en daarna weggooit’, zegt Robert Möhring van de Plastic Soup Foundation.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.