’Broekie’ Rinus van Kalmthout (20) is niet bang voor leider in kampioenschap Scott Dixon; Hoofddorper beste ’rookie’ in Indycar

Rinus van Kalmthout tijdens de training op Mid-Ohio.
Lexington

Rinus van Kalmthout werd vrijdag 20 en hij gaf zichzelf twee mooie races in de Indycar cadeau. Zondagavond kon hij in de laatste ronde net niet een plek in de top tien vasthouden, zaterdag werd de Hoofddorper knap achtste. Daardoor is hij met afstand de beste ’rookie’ van het deelnemersveld.

En hoewel Rinus ’Veekay’ - zoals hij in Amerika heet - dus eigenlijk nog steeds een broekie is, vond hij het geen probleem om de leider in het kampioenschap Scott Dixon (40) het zondag knap lastig te maken op het circuit Mid-Ohio. De Nieuw-Zeelander had tijdens de tweede wedstrijd van het weekend een zeldzame fout gemaakt en moest van achteruit de schade zien te beperken.

Van Kalmthout reed de hele wedstrijd rond de tiende plek - hij was als elfde gestart - maar in de laatste rondes had hij Dixon in zijn spiegel. De Noord-Hollander verdedigde zijn positie met hand en tand, maar in de laatste ronde moest hij Dixon toch aan zich voorbij laten gaan; de banden van Van Kalmthout waren op. Overigens is het verschil tussen plek tien en elf maar een puntje, in de Indycar krijgen alle finishers punten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de formule 1.

Zaterdagavond deed Van Kalmthout het iets beter op de zogenoemde ’road course’: Mid-Ohio is geen oval, maar een circuit zoals we dat in Europa kennen. De coureur van Ed Carpenter Racing kwalificeerde zich als negende - zijn beste resultaat van het seizoen - en eindigde de wedstrijd uiteindelijk een plek hoger. Het was de vierde keer dat hij in de top tien eindigde.

Omdat hij op harde banden was gestart, kon Van Kalmthout lang doorrijden, waardoor hij voor het eerst in zijn Indycar-carrière aan de leiding van de race kwam te liggen. Na de pitstops vocht hij zich weer terug de top tien binnen, mede door in een actie twee collega’s buitenlangs in te halen.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen