De openhaardvader van toen is de barbecuevader van nu | Column

In een ver verleden, met drie nog kleine kinderen, brachten wij soms een week door in huisje op een vakantiepark. Afgelopen weken waren mijn lief en ik opnieuw op zo’n park. Er is veel veranderd, mag je wel zeggen.

Trefwoorden toentertijd waren: golfslagbad, bingo, animatieteam (met een sneue pechvogel in zo’n al-te-vrolijk-pak aan). Maar vooral ook: open haard. Ach, dat was me wat. Vaders stormden nog voor de slagbomen open gingen al het park op om in de winkel blokken hout in te slaan. Dan pas had je echt vakantie: als de open haard het lekker deed. Dat het dan hartje zomer was en de mussen dood van de daken vielen, dat was verder bijzaak.

Het is een bepaald type vader. De openhaardvaders van toen zijn de barbecuevaders van nu. Echt goed in de keuken zijn ze niet, bewijzen ze het hele jaar door. Maar aan het begin van een warme zomeravond zijn zij in hun tuin echter de Onbetwiste Koning van de Barbecue. Het vlees wordt zo vaak gedraaid, dat elk burger of spies er zo ongeveer zeeziek vanaf komt. Dat gebeurt dan op apparaten die ongeveer net zoveel kosten als een beetje aardige tweedehandsauto.

In de huidige generatie vakantiehuisjes ontbreekt de open haard, net zoals het ligbad. De consument heeft andere wensen. Zo zaten wij in een tamelijk duurzaam opgetrokken huisje met vloerverwarming, twee televisies en een Nespresso-apparaat. Uiteraard ontbrak de afwasmachine niet en wat een zachte tinten allemaal! De knarsende huurfiets van vroeger is vervangen door een E-bike.

Evengoed is Nederland best een prachtig land, dat is een constatering die we al fietsend en wandelend ook dit keer maakten.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen