Succesvol Kindermuziekfestival Bergen denkt na over groei

Succesvol Kindermuziekfestival Bergen denkt na over groei
© Foto Peter van Bergen Henegouwen
Een eerdere editie van het festival.

Het wordt een grote muzikale snoeppartij, het Kindermuziekfestival zondag in en rond het Bergense museum Kranenburgh. Het is de derde editie van het festival, georganiseerd door Herman Link en Rita Iny van muziekgroep Samba Salad.

Het festival blijkt een onverwacht succes. Met 900 bezoekers is het inmiddels uitverkocht.

Dat gebeurde ook bij de tweedaagse ’spin-off’ in juni op Ruigoord, de culturele vrijplaats nabij Amsterdam. Daar waren de 2500 kaarten in twee dagen weg. „Het heeft ons in positieve zin verrast”, zegt Rita Iny.

Een deel van het succes zit ’m erin dat veel jonge ouders zelf festivalpubliek zijn, gelooft Iny. „Zij vinden het ook leuk.”

Rijst wel de vraag of het festival groter kan of moet. Ze zouden wel willen en denken er over na, zegt Iny.

„Maar we willen het ook kleinschalig houden, en de prijzen laag. Geen podium met zeshonderd stoelen, het moeten kleine semi-akoestische voorstellingen blijven, verspreid over de festivallocatie, een soort mini-North Sea Jazz.”

Een alternatief voor Kranenburgh zou Huize Glory op het Russenduin in Bergen aan Zee kunnen zijn.

„Maar we vinden het ook belangrijk om bij Kranenburgh te blijven. Wij zijn lid van het Kunstenaarscentrum Bergen en Kranenburgh is ook van ons als kunstenaars.”

Inmiddels zijn ze gevraagd om het festivalconcept naar andere locaties te brengen. En ze zouden met een kleinere versie op tournee kunnen gaan. „Al met al vraagt het een grotere organisatie. Dat is een uitdaging. Maar we willen eerst dit jaar evalueren.”

Rita Iny en Herman Link programmeren met idealisme. Er is muziek in alle stijlen, in korte sets van dertig minuten. „De kinderen mogen van alles proeven, het is een grote snoeppartij.”

Het is ook een reactie op de commerciële kindermuziek van bijvoorbeeld K3. Het simplisme daarvan vindt Iny een probleem. Voor kinderen hoef je niet zo op je hurken te zitten. Iny: „Kinderen zijn veel slimmer dan volwassenen denken. Wel belangrijk is dat er humor inzit.”

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws