Peter R. en Anita acteren voor KWF [video]

Peter R. en Anita acteren voor KWF [video]
© Foto HMC
Peter de Vries en Anita Witzier onthullen hun rol in de actie.

Arjen Robben, Peter R. de Vries en Anita Witzier transformeren op 29 mei in levende standbeelden. Speciaal voor de grote liveshow ’Nederland staat op tegen kanker’ gaan ze proberen om donateurs te werven voor het Koningin Wilhelmina Fonds.

Ze krijgen gezelschap van Arjen Robben, die anderhalf uur gaat ’standbeelden’ als Johan Cruijff, die twee jaar geleden overleed aan longkanker. Vrijdag onthulden De Vries, Witzier en (een kartonnen) Robben het voornemen.

Doorbraak

Een op de drie Nederlanders krijgt in zijn of haar leven kanker. Robben laat weten: „Ook in mijn directe omgeving zijn verschillende mensen getroffen. Daarmee komt het dichtbij. Ik ben blij dat ik op deze manier nu iets kan betekenen voor KWF Kankerbestrijding. Als zoveel mogelijk mensen donateur worden, dan kunnen we een doorbraak in kankeronderzoek mogelijk maken.”

Peter R. de Vries transformeert naar Antoni van Leeuwenhoek, de ontdekker van de microscoop. De Vries: „Ik beschouw het als een eervolle rol; hij is een van de grootste Nederlanders ooit. Als je even in zijn schoenen mag staan, is dat heel bijzonder.”

Anita Witzier kruipt in de huid van Koningin Wilhelmina. Zij richtte in 1949 KWF Kankerbestrijding op met het ’Nationaal Geschenk’ van 2 miljoen gulden, dat zij voor haar Gouden Regeringsjubileum ontving. Sindsdien is de overlevingskans gestegen van 25 naar 64 procent.

Witzier: „Koningin Wilhelmina heeft in ons land een geweldig startschot gegeven om kankeronderzoek mogelijk te maken en blijvend op de kaart te zetten. Ik ben benieuwd hoe het is om levend standbeeld te zijn: 1,5 uur stilstaan op een plein met duizenden mensen, dat kan nog best wel eens lastig worden daar in Alkmaar.”

Caroline Tensen presenteert de live tv-show vanaf het Waagplein in Alkmaar. De standbeelden krijgen een prominente plek en Robben, De Vries en Witzier staan 1,5 uur lang stil in hun historische outfits. Er zijn optredens van Maan en Romy Monteiro.

Ruud Feltkamp, René Froger, Bert van Leeuwen en Koert-Jan de Bruijn komen in actie tijdens de sponsorloop Rennen tegen kanker. Ook zijn er reportages van onderzoekers en patiënten delen hun persoonlijke verhalen.

Nederland staat op tegen kanker, 29 mei, NPO 1.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws