Jongerenraad geeft lesje in effectiviteit

Jongerenraad geeft lesje in effectiviteit
© Foto Erna Faust
Leden van de jongerenraad én aanwezigen op de tribune verwerpen een motie.

De leden van de jongerengemeenteraad hebben donderdagavond de aanwezige ’echte’ raadsleden een fraai lesje in effectiviteit gegeven. De woordvoerders van Trinitas VWO, Huygens College en Trinitas Havo gingen even twee minuten bij elkaar zitten en keerden aan de raadstafel terug met een gezamenlijke motie: er moet in Heerhugowaard een breed onderzoek komen naar verkeersveiligheid bij scholen en in wijken.

De jongerenraad, dit jaar voor de vijfde keer, werd gehouden in het gebouw van het Hoogheemraadschap. Aan de vergadertafel zaten de drie genoemde scholen maar ook het Clusius College en Parlan. Vrijwel allemaal goed ’in het pak’ en voorzien van goed voorbereide moties. De jongeren maakten er een levendig debat van. De voorzitter, wethouder Gido Oude Kotte, moest te midden van een spervuur aan gevraagde en vooral ook ongevraagde interrupties goed opletten.

Voor de pauze lag het onderwerp ’buitensporten’ op tafel. Sympathiek was het Clusius-voorstel om een grasveld geschikt te maken voor buitensporten, zodat jongeren van het AZC maar ook Clusius-leerlingen er gebruik van konden maken. De jeugdige vertegenwoordigers zagen ook in dat het creëren van puike sportplekken niet het hele probleem was. Er diende vooral ook geprobeerd te worden om de niet-sporters van de bank en naar buiten te krijgen. Wethouder Carolien van Diemen hoorde de suggesties namens het college welwillend aan en zag een voorname rol voor Sport NV.

Na de pauze werd er gedebatteerd over ’verkeersveiligheid’. De ene na de andere fractie wist - vaak uit eigen ervaring - een gevaarlijk punt te noemen: tunnels zonder spiegels, gevaarlijke kruisingen, onhandige rotondes. De hand werd ook in de eigen, jeugdige boezem gestoken: scholieren fietsten zonder licht en waren vooral met hun mobieltje bezig. In de breedgedragen motie werd om een onderzoek gevraagd. Daarna moesten, meenden de jongeren, de gesignaleerde knelpunten snel worden aangepakt. Dat zou toch in een half jaar gefikst moeten kunnen zijn. Dat was, zo hoorde je de ’echte’ raadsleden bijna denken, wel erg kort dag.

Aan het eind werd Trinitas Havo uitgeroepen tot beste fractie, Sanne Duba van Trinitas VWO kreeg de beker van beste debater.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws