Hoerenbuurt Alkmaar met groot machtsvertoon schoongeveegd

Hoerenbuurt Alkmaar met groot machtsvertoon schoongeveegd
Inval Achterdam Alkmaar in verband met verdenking van vrouwenhandel . Foto: JJFoto

UPDATE, met video's. Met groot machtsvertoon van politie, justitie en de gemeente is de Alkmaarse hoerenbuurt vrijdagavond schoongeveegd. Tijdens de overrompelende bliksemactie werden alle prostituees, overwegend Oost-Europese vrouwen, uit de Achterdam meegenomen voor verhoor. Deze zogeheten Actie Telraam is opgezet ‘na ernstige vermoedens van (internationale) mensenhandel’ aan de Achterdam.

Het is de omvangrijkste operatie die ooit in Nederland is gehouden tegen mensenhandel in een hoerenbuurt. Ruim 500 mensen van diverse organisaties waren erbij betrokken. Alleen een soortgelijke ontruiming in Den Haag in 2011 had een vergelijkbare omvang.

De schoonveegactie begon om half tien, nadat de omgeving van de Achterdam was afgezet. Een politiemacht drong de peeskamertjes binnen en alle vrouwen werden meegenomen. Klanten, pooiers en andere aanwezigen moesten zich identificeren, zodat de politie hen kon natrekken. Politie en gemeenteambtenaren controleerden de prostitutiepanden op naleving van vergunningvoorschriften, brandveiligheid en volksgezondheid.

De rosse buurt was de rest van de avond afgesloten voor publiek. De omwonenden van het afgesloten gebied werden aan het begin van de actie ingelicht via een brief.

,,We hebben signalen ontvangen over vrouwen die tegen hun wil worden gedwongen daar te werken’’, zo verklaarde burgemeester Piet Bruinooge de grootscheepse inval.

Aan de Achterdam bevinden zich zeventig prostitutieramen, waar 96 vrouwen werkzaam zijn. Van hen is 40 procent Roemeens, 22 procent Bulgaars, 18 procent Hongaars, 7 procent Litouws en 13 procent ‘overig’. Er werken twee Nederlandse vrouwen.

De prostituees werden in snel tempo overgebracht naar het stadskantoor. Daar zijn ze bijgestaan door tolken, advocaten en hulpverleningsinstanties en verhoord door rechercheurs die zijn gespecialiseerd in zedenzaken en mensenhandel.

Volgens Bruinooge, die de algehele leiding had van Actie Telraam, is de overlast aan de Achterdam minder geworden nadat het aantal ramen eerder is gehalveerd. ,,Maar dat wil niet zeggen dat de criminaliteit ook is gedaald. Er zijn nadrukkelijke indicaties dat er wat aan de hand is.’’ Dat blijkt onder meer uit onderzoeken die in Oost-Europa zijn gehouden door de nationale politie, aldus de burgemeester. Vandaar dat ook politiemensen uit Roemenië bij de actie zijn betrokken.

Vrijdagavond was nog niet bekend wat de schoonveegactie heeft opgeleverd. ,,Het resultaat zal de komende tijd moeten blijken. Dat kan soms lang duren. Er lopen bijvoorbeeld nog steeds onderzoeken naar aanleiding van een soortgelijke actie in Den Haag, twee jaar geleden’’, aldus Bruinooge, die lid is van de landelijke 'Taskforce Mensenhandel'.

Die inval in de Haagse Doubletstraat en een andere actie vorig jaar op het Baekelandplein in Eindhoven leidden tot sluiting van seksinrichtingen en strafprocessen tegen mensenhandelaren.

Het Openbaar Ministerie gaf vrijdagavond een video vrij over de actie tegen mensenhandel in Alkmaar, onder meer met beelden uit een politieheli. http://www.youtube.com/watch?v=H2l0Un4HJZk&feature=youtu.be

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws