Heiloo wil af van norm sociale bouw

Een meerderheid in de gemeenteraad in Heiloo heeft er geen bezwaar tegen om de minimumnorm van 40 procent voor sociale woningen in nieuwbouwplannen te schrappen. De gemeente zou van jaar tot jaar moeten bekijken wat de behoefte aan bepaalde woningtypes is, zo vindt het college van b en w.

Die behoefte zou moeten worden bekeken samen met partijen als woningcorporatie Kennemer Wonen en deskundigen. Eens in de drie of vier jaar zou er dan een woonwensenonderzoek moeten komen, zoals dat gisteravond ook aan de commissie openbare ruimte van de gemeenteraad werd gepresenteerd.

De steun voor het plan kwam vooral van de coalitiepartijen, zoals Heiloo-2000 bij monde van Corrie Konijn. „De oude verdeling van 40-30-30 is achterhaald. We moeten maatwerk leveren.” Mart Brouwer de Koning van het CDA vond wel, dat de sociale woningen die op stapel staan met voorrang gebouwd moeten worden. Ook Ellen Las van Bennekom van de VVD had geen bezwaar tegen meer dure woningen. „Zo houden we ook de bestedingskracht van de gemeente in stand.” Ook E.66 sloot zich aan bij de voorstanders.

Tijmen Valkering van Heiloo Lokaal vond echter dat Heiloo op korte termijn moet vasthouden aan 40 procent sociaal. „Omlaag kan altijd nog, omhoog is lastiger. Er is behoefte aan goedkope woningen. Het succes van De Lus aan de Oosterzij bevestigt dat.” Ook de PvdA, de NCPN en D66 willen de 40 procent niet laten schieten. „Als we het nu niet doen, hoe gaan we dan straks voorzien in een grotere behoefte aan sociale woningen?” vond Fons Hopman van D66. „Het college kan dat bijvoorbeeld voor de inbreidlocaties niet garanderen.”

Wethouder Rob Opdam wees erop, dat met De Lus en ruim honderd binnenkort te realiseren goedkope woningen in Zuiderloo al ’een inhaalslagje’ wordt gemaakt. Maar hij wil vooral toe naar meer maatwerk. Aks je duurdere woningen bouwt, stromen mensen uit het dorp door en komen goedkope woningen vrij, redeneerde hij. Het blijkt, dat 68 procent van de nieuwe huizen door Heilooënaars wordt betrokken.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws