Graaiende boekhouder komt weg met taakstraf

Een taakstraf van 180 uur, zes maanden voorwaardelijk én reclasseringstoezicht. Daarmee boet Langedijker Raymond van Z. (55) voor het wegsluizen van twee ton.

Er was een jaar geëist tegen de (verminderd toerekeningsvatbaar verklaarde) ex-administrateur van broederschapshuis Dopersduin in Schoorl. Het geld dat hij in 2012 aan zichzelf overmaakte in de vorm van salarisverhogingen en bonussen, ging op in nachtclubs, hotels, vakantiereizen, bordelen en winkels. Van Z. lijdt aan een bipolaire stoornis die ’een opgeblazen gevoel van eigenwaarde’ veroorzaakt.

Hij dronk, stond onder stress en nam zijn antidepressiva slecht. Dat leidde tot een bipolaire stoornis, kortsluiting in zijn kop. Zo kwam Raymond van Z. (55) uitLangedijk ertoe om geld te stelen van de doopsgezinde gemeenschap in Schoorl. Bijna drie ton volgens zijn voormalig werkgever.

De rechtbank hield het op twee ton. Van Z. heeft bekend dat hij geld achterover gedrukt heeft in de tijd dat hij administrateur was bij Dopersduin. Hij kon zich niet vinden in de hoogte van de claim.

De Alkmaarse rechtbank was het met hem eens: een deel van het ’verduisterde’ geld zou namelijk wel eens zijn salaris kunnen zijn.

Duidelijk is dat Van Z. in ieder geval 194.250 aan geldopnames niet kan verklaren.

In het vonnis gaat de rechtbank niet in op schadeclaims. De administrateur is in 2013 bij de civiele rechter namelijk al veroordeeld tot terugbetaling van 2,2 ton. Langedijker Van Z. -inmiddels woont hij in Nijmegen - kwam met een vlotte babbel binnen bij de goedgelovige doopsgezinde broederschap en werd al snel vertrouwd. Hij kreeg in 2012 het beheer van de kas. Daarna gaf hij zichzelf frequent bonussen. Toen de bank belde over de aankoop van een dikke Mercedes, kreeg het bestuur argwaan.

Later zou blijken dat Van Z. een deel van zijn ’buit’ had doorgesluisd naar rekeningen van zijn dochter en van twee bv'tjes. Die laatsten zijn in 2013 ook veroordeeld tot terugbetaling van (samen) 1,7 ton. Een psycholoog constateerde dat Van Z. leidde aan ’gevoelens van grandioosheid, seksuele onbezonnenheid, ongeremde koopwoede en onbezonnen zakelijke investeringen als gevolg van zijn bipolaire stoornis.

Van Z. is verplicht onder toezicht van de reclassering en de GGZ in zijn woonplaats Nijmegen geplaatst.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws