Extra horde tunnel Heerhugowaard

Extra horde tunnel Heerhugowaard

Provinciale Staten willen een vinger aan de pols houden bij het toekennen van geld aan de Heerhugowaardse spooronderdoorgang in de Zuidtangent.

Deze week werd in de Statenvergadering een amendement aangenomen waarin van gedeputeerde Joke Geldhof wordt geëist dat ze eerst de afspraken met Heerhugowaard (en elke andere gegadigde) voorlegt aan het provincieparlement, voordat er ook maar een cent wordt overgemaakt.

De Staten gingen akkoord met een nieuw potje waar 17 miljoen euro inzit voor het ’knoopuntenbeleid’. Knooppunten zijn gebieden rondom stations waar gemeenten woningbouw en werkgelegenheid willen concentreren.

De provincie juicht dit toe al was het alleen maar vanwege de grote behoefte aan woningbouw in de overloopgebieden van Amsterdam.

Aanspraak

Maar tegelijk met het fiat voor de 17 miljoen constateerde de Staten dat alleen Heerhugowaard al aanspraak maakt op 35 procent van het geld, terwijl er veel knooppuntprojecten in Noord-Holland zijn.

En dat terwijl het volgens het amendement niet helemaal duidelijk is of er ook geld uit andere fondsen kan komen: fondsen van de provincie, maar ook van Rijk, NS en ProRail.

Gat

De gemeenteraad van Heerhugowaard beslist op 28 november over de tunnel. Het voorstel is dat de raad 24,6 miljoen euro beschikbaar stelt, terwijl niet al dat geld er al is. Er is een gat van zes miljoen. Wethouder Monique Stam wil graag dat Haarlem dat gat vult.

Gedeputeerde Geldhof zei dat de provincie nog in gesprek is met Heerhugowaard. Daarbij suggereerde ze dat dit ook nog wel even kan duren. Volgens haar gaat het bij de knooppunten om projecten van 7 à 15 jaar. ,,Heerhugowaard is in 2013 begonnen, ze zijn dus nog maar net bezig.”

Geldhof zei dat de provincie gemeenten eerst bij de hand neemt en het hele project met ze doorspit. ,,Zodat we precies weten wat de kosten zijn en wat de behoefte is aan cofinanciering (aanvullend geld van de provincie, red.). De daadwerkelijke aanvraag is pas de allerlaatste stap.”

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws