De kunst achter de croissant [video]

De kunst achter de croissant [video]
© jjfoto.nl / Jan Jong
Benjamin Doche toont leerlingen van het Murmellius hoe je het perfecte Franse luxebroodje maakt.

„Entrez, entrez!”, Judith Smit, docente Frans van het Murmellius Gymnasium, gebaart haar leerlingen Patisserie A.C. de Boer te betreden.

De groep verzamelt zich om de toonbank, waar Benjamin Doche -Fransman pur sang- de leerlingen passioneel vertelt over zijn patisserie aan het Scharlo. De middelbare school bezoekt de winkel in het kader van de Dag van de Franse taal die donderdag werd gevierd. Dé aanleiding om het geheim te ontdekken achter de perfecte croissant.

Macaron

„Croissants en macarons, dat zijn de echte toppers”, vertelt Doche de leerlingen met een opgewekt Frans accent. Drie jaar geleden kwam hij naar Nederland en nam hij de bakkerij over. Die is inmiddels ’verfranst’, met een grote foto van de Eiffeltoren aan de muur en lekkernijen als de felgekleurde macaron, het schuimkoekje uit Parijs.

„We hebben een Frans assortiment”, vertelt Doche terwijl hij zijn producten aan de groep toont. „La baguette, par exemple. C’est très important!”

Populair

De dag van de Franse taal is een landelijk initiatief en heeft onder meer als doel om de keuze voor Frans als examenvak te bevorderen. Of het vak in gevaar is? Volgens docenten Judith Smit en Ingrid Visser valt dat wel mee. „Frans en Duits zijn in de eerste drie jaar verplicht. Daarna maken leerlingen een keuze. Ongeveer een derde kiest voor Frans.”

Niet alleen de taal wordt op deze dag onderstreept. Ook de cultuur. Dat is merkbaar in het schoolgebouw van het Murmellius. Daar hangt bijvoorbeeld de Franse vlag uit en wordt er is ook de menukaart van kantine aangepast op het thema.

Maar de echte Franse cultuur is natuurlijk te vinden in patisserie A.C. de Boer.

Daar worden de leerlingen naar ’la place du chef’ begeleid. In de keuken toont Doche het ambacht dat komt kijken bij het bakken van een croissant. Hij vertelt onder meer over de juiste afmetingen van het deeg, de verschillende lagen en het rijsproces. En natuurlijk over de ingrediënten van het Franse luxebroodje. Roomboter, blijkt een belangrijk component. Of zoals Doche het met een passionele glimlach zegt: ,,beurre.’’

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws