’Brullend’ de kerst inluiden

’Brullend’ de kerst inluiden
© Foto jjfoto.nl/Jan Jong
Jasper Teule, Sasja Dries en Victor Posch (vlnr) geven even een brulsessie ten beste.

Uit vier windstreken komen koren aanlopen die meerstemmig de ’Kerstbrulsuite’ van Victor Posch, een soort processielied, ten gehore brengen. Zodra ze elkaar naderen wordt het een massale samenzang en lopen ze - met een trompettist als een soort rattenvanger van Hamelen voorop - gezamenlijk verder naar OldSkoel in Burgerbrug, waar de warme chocomel en de kerststol wacht.

Dit is in het kort wat de deelnemers aan het Kerstbrullen op kerstavond te wachten staat. De komende 24e december is de tweede editie van het evenement. Een idee van Victor Posch, saxofonist en met zijn stichting Kunstmacht organisator van onder meer het Op Kleine Schaal Festival.

,,De oorspronkelijke gedachte was het te organiseren voor mensen die anders eenzaam de kerstdagen door zouden moeten brengen’’, vertelt hij. ,,Ik zag het helemaal voor me, samen rond de piano kerstliedjes zingen met warme chocomel en speculaas erbij. Kerstbrullen’’, zegt hij met een brede grijns. ,,En dat riep meteen het beeld op van elkaar van afstand toezingen. Zo is het ontstaan, naar de legende van het Noord-Hollandse kerstbrullen.’’

Een legende die verhalenverteller Wim van Bokhorst, net als vorig jaar, tijdens het evenement zal vertellen. Het verhaal van de lange en strenge winters van vroeger tijden, waarin de ingesneeuwde boeren elkaar van boerderij naar boerderij kerstliederen toe zongen. Een legende die dus tot leven komt op kerstavond in Burgerbrug.

,,Victor belde me destijds met dit idee en ik was er meteen voor in’’, vertelt Jasper Teule, bassist en dirigent en vanuit Stichting Basecamp Theater van de Ziel betrokken bij de organisatie van het Kerstbrullen. ,,Kerstavond heeft iets. Vroeger ging ik dan altijd met mijn ouders naar de kerk. Niet omdat we zo gelovig waren, maar om de sfeer. Omdat het hele dorp elkaar daar ontmoette, het samen zingen met de bakker, met de buren, dat maakte het voor mij bijzonder. Maar in de loop der jaren werd de kerk steeds leger en ongezelliger en toen mijn kinderen niet meer mee wilden, ging ik zelf ook niet meer. Maar ik miste die gezelligheid wel. En dat is het gat waar Victor met zijn kerstbrullen in sprong. Het samen zingen geeft een gevoel van verbinding en saamhorigheid; het kerstgevoel.’’

Bovendien is het een luchtige, vrolijke aftrap voor de kerstdagen, die voor velen vaak helemaal niet zo leuk zijn, voegt zangeres Sasja Dries, ook mede-organisator vanuit Basecamp, toe. ,,Kerst is veel ’moeten’, het hangt van verplichtingen aan elkaar. Dit is rond zeven uur afgelopen, dus daarna kunnen ze gewoon hun eigen ding gaan doen, maar ze zijn wel mooi kerst op een leuke manier begonnen.’’

Verrassing

Dat de formule aanslaat, bleek wel toen zich vorig jaar niet de verwachte 40 à 45 man, maar zo’n 120 deelnemers meldden. ,,Dat was een verrassing’’, zegt Posch lachend. ,,Vandaar dat we dit jaar voor de grotere ruimte van OldSkoel hebben gekozen. Maar 150 zangers is wel het maximum, dus aanmelden is echt een aanrader, vol is vol.’’

Wat staat de deelnemers te wachten? Tevoren krijgen ze drie liedjes toegestuurd, om alvast te oefenen. ,,In ieder geval de ’Kerstbrulsuite’, over de andere nummers twijfelen we nog’’, vertelt Dries. Verzamelen gebeurt om vier uur ’s middags bij OldSkoel, waarna de vier kerstbrulkoren, elk onder leiding van een eigen dirigent, naar hun repetitielocatie vertrekken. ,,Gewoon bij woonhuizen; een overkapping, een schuur, een veranda’’, aldus Dries.

Na een half uurtje instuderen geeft trompettist Wouter Hakhoff, tevens één van de dirigenten, het startsein. De koren lopen daarop al zingend richting de brug, waarvandaan het in een stoet naar OldSkoel gaat. Daar wachten de dampende chocolademelk, de kerststol en het kerstbrulverhaal door Van Bokhorst, gelardeerd met de ingestudeerde liederen. ,,Een soort minimusical’’, zegt Dries, die het evenement samen met pianist Rob Stoop afsluit met kerstliederen.

Kerstbrullen, zondag 24 december van 16 tot 19 uur in en rond OldSkoel, Grote Sloot 116a, Burgerbrug. Deelname 15 euro, kinderen 7,50 euro. Informatie en aanmelding: www.basecamptheatervandeziel.nl.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws