Applaus voor nieuw plan hotel Nassau in Bergen aan Zee

De inwoners lijken de laatste plan voor nieuwbouw van hotel Nassau te omarmen. Na de presentatie door architect Bjarne Mastenbroek van Search kreeg hij maandagavond van alle aanwezigen een stevig applaus.

De informatieavond was georganiseerd door de initiatiefnemers Henk Deen en Bastiaan Smit voor de inwoners van Bergen aan Zee. Vanwege de grote belangstelling was de avond in tweeën geknipt. In totaal kwamen er zo’n 150 inwoners van Bergen aan Zee op af. Ook de pers was uitgenodigd, zij het dat er niet mocht worden gefilmd.

Driehoeken

Het nieuwste ontwerp toont twee gebouwen, beide in de vorm van een driehoek. Op het ene duin komt het hotel met zestig kamers. Op het andere een pand met zo’n twintig recreatieappartementen. Tussen de duinen in komt, verstopt in het landschap, een parkeergarage.

Het wordt duurzaam en luxueus familiehotel, aldus Deen. Gevraagd naar het aantal sterren, waarop hij mikt, zei hij: ,,4plus.’’ Om het hotel dat aantal sterren te bezorgen, wordt de opbrengst van de recreatieappartementen in het hotel gestoken.

Nieuwbouwplannen van Hotel Nassau stuitten tot nu toe op veel verzet. Zo werden onder een petitie zo’n elfhonderd handtekeningen gezet.

Om toestanden als het plan In Harmonie voor de herinrichting van het centrum van Bergen te voorkomen - die een tweespalt in het dorp hadden veroorzaakt - komt er voor het hotel een zogenoemde reflectiegroep. Daarin wil Deen ’zinvolle mensen’, vertegenwoordigers uit alle groepen van de bevolking: strandpaviljoenhouders, andere ondernemers en inwoners van Bergen aan Zee.

Die reflectiegroep moet de plannen beoordelen en steunen en krijgt een zware verantwoordelijkheid. Gaat de groep namelijk niet achter de plannen staan, dan zijn er twee opties: of ze gaan bouwen binnen de grenzen van het geldende bestemmingsplan en dan komt er een massaler gebouw of het hotel wordt verkocht, aldus Deen in een toelichting.

De architect toonde aan de hand van tekening, dat zijn doel is een compact hotel te bouwen. ,,Nu zijn er veel wegen en parkeerplaatsen en een zwembad. Daarom bijvoorbeeld willen we het parkeren uit het zicht en de twee driehoeken zo bouwen, zodat er vanaf veel kanten nog zichtlijnen zijn naar zee.’’

Natuur

Een van de pluspunten van dit plan is volgens hem dan ook dat 900 vierkante meter van het huidige bebouwde oppervlakte van het hotel terug kan worden gegeven aan de natuur.

Ineke Aronds, motor achter het verzet tegen de eerdere plannen, heeft ook het enthousiasme in de zaal geproefd. Toch is zij er nog niet gerust op: ,,De tekeningen zijn nog niet zo duidelijk. Volgens mij wordt er groot gebouwd. En ik vrees dat de reflectiegroep een manier is om de inwoners uit elkaar te spelen.’’

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws