5 miljoen te kort voor nieuwe school: geen Heliomare in Heerhugowaard

5 miljoen te kort voor nieuwe school: geen Heliomare in Heerhugowaard

Geen Heliomare en Stichting Aloysius op bedrijventerrein de Vaandel in Heerhugowaard. De pogingen om daar een nieuwe school te bouwen voor vierhonderd van hun leerlingen in het speciaal onderwijs zijn vastgelopen.

Zo’n school kost zestien miljoen euro. Dat is het bedrag dat nodig is voor de bouw. De gemeente, die de school zou laten neerzetten, heeft met hulp van het Rijk maar elf miljoen. Heliomare en Aloysius hebben weliswaar geld van het ministerie van onderwijs, maar dat is voor de exploitatie van de school. Dat geld mogen ze niet in bouwstenen steken. ,,Dan krijgen we de Inspectie op ons dak”, zeggen bestuurders Jan Welmers van Heliomare en Hans Kelderman van Aloysius.

Volgens een gezamenlijk persbericht van de twee en de gemeente is het inmiddels ook te laat, zelfs al zou het morgen wel ineens toegestaan zijn om onderwijsgeld in stenen te steken. De bouwmarkt is zo aangetrokken dat de kosten voor nieuwbouw de laatste tijd met één procent per maand stijgen, zo weten de bestuurders.

Het ’expertisecentrum passend onderwijs’ zou het nieuwe onderkomen worden van de kinderen van de mytylschool in Bergen en De Alk in Alkmaar. Er is vier jaar over de nieuwe school gepraat.

De partijen richten hun pijlen nu op de Tweede Kamer. Daar moet meer geld vandaan komen voor scholenbouw. Maar in het regeerakkoord staat er niets over, zo constateren de drie.

Wethouder Monique Stam zegt dat ze van collega’s weet dat dit onderwerp in heel Nederland speelt.

Een derde deelnemer, de Stichting VierTaal, haakte onlangs af. Maar het had voor nu geen verschil gemaakt als die was gebleven, zo zegt de gemeente.

Wil je niks missen van Noordhollands Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws