*

Noordhollands Dagblad - Verhalen
 
27-08-2014 12:52

OVERVEEN - Vanaf 1 oktober gaan bijna dagelijks, ergens in Zuid-Kennemerland, onder begeleiding van telkens twee vrijwilligers, wandelingen van start. Het is een zeer laagdrempelig initiatief. Onderweg wordt kort iets verteld over de natuur en het groen in de omgeving. Het simpele concept is: een wandeling van een uur, lekker even bewegen, een kop koffie, klaar. En volgende week weer.

21-08-2014 08:54

Het Varkensland is de zompige groene long boven Amsterdam

20-08-2014 07:52

SPIJKERBOOR - We volgen het advies van reisleider Wim van Beek en maken bij Spijkerboor een rondje om het luchtvaartbaken. Het dorpje zelf is schattig, maar je hebt het snel gezien.

15-08-2014 11:21

Wat Volendam vandaag voor de regio is, dat was Broek in Waterland in de negentiende eeuw. Een toeristische trekpleister, een plaats die je gezien móest hebben. Nog altijd is 'Broek' een openluchtmuseum. Met haar houten huizen, de Sint-Nicolaaskerk en Het Beroemde Huis ademt het Waterlandse dorp historie.

14-08-2014 08:55

Een Zaanse zeeman bouwde in 1648 een boerderij in Twisk. Hij wilde zijn oorsprong laten zien en deed dat met een grote, groene klokgevel in Zaanse stijl op de voorgevel. Het gebouw is in de negentiende eeuw vrijwel geheel verbouwd, maar de Zaanse gevel bleef behouden.

14-08-2014 08:34

Warder en Etersheim, midden in Polder De Zeevang die niet voor niets zo heet. De Zeevang strekt zich van Edam tot Schardam uit langs de voormalige Zuiderzee.

09-08-2014 07:02

Wandelaars die een tochtje langs de Amsterdamse grachten willen lopen, kunnen nu via hun mobiele telefoon of computer een 'gids' raadplegen van de Vereniging Hendrick de Keyser.

08-08-2014 19:25

Het dorp Bergen heeft weer een VVV-agentschap. In het Museum Kranenburgh aan de Hoflaan is begin deze week de VVV-winkel officieel geopend.

08-08-2014 19:20

Het voelt heel gek, maar het is openbaar terrein. De werfjes van Marken, kleine terp-achtige heuveltjes volgepropt met pittoreske houten huizen, voelen als privégrond.

SANTPOORT-NOORD - Flink wat langeafstandslopers bij de Nacht van Santpoort zullen inmiddels wel een pijntje hier of daar voelen.

28-07-2014 00:00

HILLEGOM - Komt het er wel of komt het er niet, het struinpad door de Vosse- en Weerlanerpolder voor de recreanten in het vogelweidegebied? Het Hillegomse college neemt er begin augustus een besluit over. Als het college vasthoudt aan het plan, dan zal de werkgroep Behoud de Polders vrijwel zeker naar de rechter stappen.

22-07-2014 07:55

Het heet een laarzenpad en dat is het ook. Over een groot deel van de bijna drie kilometer lange wandelroute ligt het pad op of - maar misschien bedriegt de schijn hier wel - zelfs ónder de waterspiegel van de aangrenzende sloten.

17-07-2014 12:01

NIJMEGEN - De organisatie van de Vierdaagsefeesten zorgt donderdag en vrijdag voor extra water op de vele EHBO-posten in de binnenstad van Nijmegen. Feestvierders kunnen bovendien bij 11 watertappunten in de stad onbeperkt water drinken. Tijdens de festiviteiten worden bezoekers regelmatig gewaarschuwd dat ze voldoende moeten drinken.

NIJMEGEN - Een feestje, noemen regiogenoten het die naar Nijmegen zijn afgereisd om daar aan de 98{+e} Vierdaagse mee te doen. Het Leidsch Dagblad stond woensdag in Wijchen om mensen uit het verspreidingsgebied op te sporen. Stuk voor stuk zijn ze dolenthousiast over de sfeer en vrijwel iedereen neemt dat woord 'feestje' in de mond. En een flink deel zegt verslaafd te zijn aan het loopevenement.

21-08-2014 09:07

Hulphond Rocco kan weer even verder studeren. Dierenartsassistente Anouk van der Kroft (25) liep de afgelopen Nijmeegse Vierdaagse als sponsorloop voor zijn baasje Claudia Koehoorn

21-08-2014 08:53

Waar het Varkensland het best per kano of fluisterboot te exploreren is, kan het ook te voet. Het recreatieschap heeft enkele wandelroutes uitgezet in het gebied. De badkuiproute, rond de eeuwen geleden ingepolderde Noordmeer, midden in het Varkensland, waarbij je een rondje over de dijk loopt en goed ziet hoe diep het meertje vroeger was. Net een badkuip, inderdaad.

18-08-2014 14:06

AMSTERDAM - Nicole Kinsbergen uit Amsterdam vond dat baasjes niet vaak genoeg samen wandelen. ,,Daarom heb ik in maart de gratis DoggyDating-applicatie gelanceerd. Hiermee kunnen baasjes met één klik op de kaart zien waar andere honden aan het spelen of wandelen zijn. Op de gok naar het park hoeft dus niet meer'', vertelt Kinsbergen enthousiast.

13-08-2014 12:08

BAARN - De tweede fase van herstel van het Baarnsche Bos is in voorbereiding. De provincie Utrecht heeft onlangs de portemonnee getrokken voor het park op een steenworp afstand van Paleis Soestdijk. Het wordt als 'cultuurhistorische topper van landelijk formaat' gezien. Eigenaar Staatsbosbeheer betaalt een deel van de kosten.

12-08-2014 08:31

Strandwandelaars kunnen komende winter de rol van jutter op zich nemen. Op de belangrijkste strandopgangen in Den Helder en Julianadorp komen grote bakken, waarin zij hout, plastic, touw en andere aangespoelde zaken kunnen deponeren.

11-08-2014 08:12

 De heidehaantjes slaan weer toe op de Gooise heidevelden. Door het warme weer van de afgelopen maanden begint de heide dit jaar een paar weken eerder dan gebruikelijk zijn paarse pracht te ontplooien.

01-08-2014 09:59

Weer reden voor een feestje bij Natuurmonumenten Nieuwkoop: na twee otters is er nu ook een kwak gespot. Dit is een zeldzame, schuwe reiger.

30-07-2014 16:00

NOORDWIJK/LEIDEN - Het bedenken van een goede plek en deze plaats uittekenen op een kaart, inclusief het aantal stappen vanaf een grot, boom of ander herkenningspunt. Piraten doen het in films, maar met de opkomst van draadloos internet en smartphones ontstond er begin deze eeuw een hype: geocaching.

29-07-2014 22:47

HAARLEM - Zeven jaar geleden zette Theo 'Don Camino' Kors (68) koers naar pelgrimsoord Santiago de Compostella. Een emotionele reis die zijn leven veranderde. Eerder dit jaar verscheen zijn lang verwachte bundel met memoires.

LEIDEN - Stadspromotie zonder app, dat is in deze moderne tijd ondenkbaar. Het overgrote deel van de reizende wereldbevolking is gewapend met een smartphone en dat biedt welhaast eindeloze mogelijkheden om bezoekers te informeren, te vermaken en te verleiden tot aankopen. Leiden blijft wat dat betreft niet achter.

16-07-2014 19:58

WIJCHEN - Op de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 1188 wandelaars uitgevallen. 41.110 deelnemers zijn succesvol gefinisht. Dat meldt de organisatie. De deelnemers liepen woensdag naar Wijchen en Beuningen. Op die route vallen bijna ieder jaar de meeste deelnemers uit.

16-07-2014 18:17

NIJMEGEN - De organisatie van de Vierdaagse breidt de maatregelen in verband met de verwachte warmte vrijdag uit. Defensie besluit donderdagmorgen of de militaire deelnemers vrijdag met minder of zonder bepakking mogen lopen.

16-07-2014 04:04

NIJMEGEN - De binnenstad van Nijmegen tooit zich woensdag in het roze om de Vierdaagselopers aan het eind van hun tweede wandeldag te begroeten. De afgelopen jaren is de woensdag van de Vierdaagse uitgegroeid tot een feest voor homoseksuelen. Veel wandelaars houden daar rekening mee en trekken voor de tweede loopdag roze kleding aan.

NIJMEGEN - Van de 43.013 wandelaars die dinsdagochtend aan de start verschenen van de Nijmeegse Vierdaagse, zijn er 715 uitgevallen. Vorig jaar waren dat er 917.


Stelling

Doggybag is flauwekul

De Nederlandse horecazaken moeten klanten, die hun bord niet hebben leeggegeten, een doggybag aanbieden, zodat ze het resterende eten mee naar huis kunnen nemen. Dat vindt Natuur & Milieu die stelt dat er miljoenen kilo’s aan goed eten wordt weggegooid. In Nederland is de doggybag – anders dan in de Verenigde Staten – echter flauwekul. In de meeste Nederlandse restaurants zijn de geserveerde porties zodanig dat er doorgaans weinig overblijft om mee te nemen. Bovendien belandt het meegenomen eten (inclusief doggybag) meestal later toch weer in de vuilnisbak.

Stelling
Het antwoord van...
Rode Kruis Ziekenhuis
Pauline Dekker
Longarts
25-08-2014 07:00 Vraag & antwoord

Slecht voor de gezondheid, storend voor de omgeving en een enorme kostenpost. Dat iedereen beter kan stoppen met roken, is wel bekend. Velen willen ook wel stoppen. ,,Vraag honderd rokers of ze ooit gestopt zijn met roken en iedereen zegt ‘ja’", zegt longarts Pauline Dekker van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Waar het om gaat, is gestopt blijven. Maar hoe doe je dat? En heeft het nog wel zin na een jaar of twintig roken? Dekker beantwoordt deze week drie vragen over een rookverslaving.

Lees verder!