*

Noordhollands Dagblad - Dwalen door blote benenland (13 km)
 

Dwalen door blote benenland (13 km)

Door Ron Amesz - 15-4-2011, 8:57 (Update 15-4-2011, 8:57)

Vooruit, ze verdragen elkaar. Omdat ze nu eenmaal buren zijn. Maar helemaal goed komt het nooit, tussen Hoogwoud en Aartswoud. Zeggen ze. Deze wandeling gaat op verkenningstocht door het randgebied. Op weg naar blotebenenland, want zo heet het.

Het is knap oneerlijk verdeeld in de wereld. Kijk maar in deze groene hoek van de schepping. In Hoogwoud staan de deftige herenhuizen. Van oudsher had je hier de winkels, het raadhuis, de dokter en de notaris. Zó keurig op stand dat ze hun prominente stukje dorpsstraat zelfs de Herenweg noemden. Nee, dan Aartswoud. Vooral werkmanshuisjes onder aan de dijk. Met een paar honderd zielen te klein om een winkel te laten floreren. Werkers en boeren. Altijd bestuurd door de heren uit Hoogwoud, die de Aartswouders wel even vertelden wat goed voor ze was.

Volgens de verhalen was Aartswoud vroeger zó arm dat ze geen geld hadden voor sokken of klompen. Vandaar die naam blotebenenland. Op z’n West-Fries: blôtebieneland.

Bij deze wandeling gaan we via Hoogwoud richting dit achteraf-landje onder aan de Wieringermeerdijk.

De start is bij de Spar in het hart van Hoogwoud, dorp van ruim drieduizend inwoners. Altijd zelfstandig geweest, tot het dertig jaar geleden werd opgenomen in het ’grote’ Opmeer.

Bijzonderheid is dat de Hoogwouders daarna met dezelfde kritiek op ’de hoge heren’ kwamen die voorheen in Aartswoud klonk: onvrede uit onmacht omdat buitenpoorters beslissen over het hebben en houwen van je dorp.

Lopend vanaf de Spar richting de Herenweg valt op hoe goed het haar van de passerende Hoogwouders zit. Logisch, met zó veel kapsalons zó dicht bij elkaar in de dorpskom. Linksaf de Herenweg op, langs de deftige huizen, gebouwd voor de dorpselite van weleer. Even verderop rechtsaf de Groene Wuiver op. Bij de boomkwekerij langs de weg brengen groene takken je ver van december toch in de kerstsfeer.

Wie behoefte heeft aan een tussenstop loopt een klein stukje naar rechts om uit te rusten op de bank die de buurtbewoners voor passanten in het gras hebben neergezet. Een buurtbank, noemen ze het. Symbool van gastvrijheid in de berm.

Maar eigenlijk moeten we de andere kant op, over de Gouw richting Aartswoud. In het verleden was deze hoek het einde van de wereld: ver weg van alles waar het gebeurde. Later bleek dit afgelegen gebied juist een eigen aantrekkingskracht te hebben.

Wie de stad zat was en rust zocht, liet zich verleiden hier een boerderij te restaureren. Met volop ruimte in een oase van groen - en met Amsterdam binnen rijafstand - trok deze hoek nieuwkomers, een doelgroep met ruimere beurzen dan ze hier gewend waren. Indrukwekkende poorten, romantische luiken en royale tuinen onderstrepen dat de bewoners van nu de armoe achter zich hebben gelaten.

Rechtsaf de Braakweg op en dan over het landpad naar De Weere. Bij het dorp eerst een klein stukje naar links, want we onderbreken voor een glas bij het café van Riet Verlaat. Riet is een monument van gastvrijheid. Zestig jaar achter de toog en daarom vertrouweling van verschillende generaties. Wie bij haar aanschuift, warmt zich aan gemoedelijkheid.

Dan de lange, rechte weg terug naar Hoogwoud als slotstuk. Op de hoek van de Gouw trakteren twee passanten ons nog op een hoopvol tafereeltje: een meisje komt met haar hond uit de richting Aartswoud. Het beestje trippelt door het half-natte bermgras. Blote benen uit het blôtebieneland. Een jonge automobilist uit de richting Hoogwoud remt bij om meisje en hond wat beter te kunnen bekijken. Zijn ogen blijven haar nog even volgen.

Komt het misschien tóch nog goed, tussen de dorpen.

JAN VRIEND
Lengte:
13 kilometer
Begin en eindpunt: Spar, Burgemeester Hoogenboomlaan Hoogwoud
Honden: aan de lijn
Horeca: Café Riet Verlaat in De Weere
Het Witte Huis in Hoogwoud
Het Huis van Egmond in Hoogwoud
Openbaar vervoer: Bus 137 vanaf NS station Hoorn, stap in Hoogwoud uit bij de halte Raadhuisstraat

Download hier de routebeschrijving
Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding
Stelling

Blij met internetbankieren

Het aantal storingen bij internetbankieren is afgelopen halfjaar ruimschoots verdubbeld. Bij de vier grootste banken van Nederland lagen de onlinebetaaldiensten er tussen januari en juni 254 keer uit, zo blijkt uit de laatste cijfers van de ’turfsite’ allestoringen.nl. In de eerste zes maanden van vorig jaar was dat 109 keer. Dat nemen we op de koop toe. Want het betalingsgemak is dankzij internet zo enorm gegroeid. Dat de bank allerlei eisen aan ons stelt (een beveiligde computer, bijvoorbeeld) accepteren we ook. We zijn zo blij met internetbankieren.

Stelling
Het antwoord van...
Oogcentrum Noordholland
Rob Wouters
Oogarts
21-07-2014 07:00 Vraag & antwoord

Iedereen krijgt met staar te maken in zijn leven. Het is een aandoening die niet te voorkomen is. ,,Maar wel te genezen”, stelt oogarts Rob Wouters van Oogcentrum Noordholland gerust. Bij staar wordt het zicht troebel door verharding en minder transparant worden van de ooglens. Meestal gebeurt dit op latere leeftijd, maar in sommige gevallen komt het al eerder voor. De oplossing is een operatie. Wouters beantwoordt drie vragen over staar. 

Lees verder!