*

Noordhollands Dagblad - Wandelen in Zaandam: Spiegeling van Turkije in de Zaan (13 km, of kortere variant)
 

Wandelen in Zaandam: Spiegeling van Turkije in de Zaan (13 km, of kortere variant)

Door Ron Amesz - 16-3-2012, 9:02 (Update 16-3-2012, 9:02)

Vandaag maar een keertje heel iets anders. Geen prachtige polders en schilderachtige dorpjes met een kerkje in het midden, maar een tocht die u een andere kant van de stad laat zien. Een andere bewoner. We lopen langs de plekjes waar de grote Turkse gemeenschap van Zaandam woont, bidt, drinkt en sport.

NS-station Zaandam is een handig vertrekpunt voor de wandeling. Kun je direct nog even het veel besproken stadhuis en hotel met de 'Zaanse Huisjes' (Inntel) bewonderen. Dan in de benen. Via de drukke Provincialeweg (vanaf het station via de ijzeren noodtrap te bereiken) lopen we in zuidelijke richting. Net voorbij het benzinestation van Kok gaan we linksaf de Hogendijk op. Hoewel het hier om de Russische buurt gaat, zijn hier veel invloeden van Turkse immigranten te vinden. Waaronder een echt Turks theehuis (waarvan de eigenaar overduidelijk aanhanger is van een voetbalclub uit Istanbul) op de hoek met de Czarinastraat (verderop in die straat ook een Turkse bakker met dezelfde naam). Een aanbeveling voor wie dorst van de heenreis heeft gekregen. Een ander uitstapje ' maar niet in het thema van de wandeling ' is een bezoekje aan het Czaar Peterhuisje (links bij de fietsbrug).

Bij het Zaantheater steken we de Zaan over om de Burcht (het grote plein) te passeren en verder de Zuiddijk af te lopen. Ook hier is de invloed van gastarbeiders merkbaar, maar nog niet overheersend. Dat gebeurt pas als we bij huisnummer 324 links de Troelstralaan inlopen. Aan het einde rechts de Zuidervaart in langs de islamitische basisschool De Roos.

We zijn inmiddels in de wijk Poelenburg beland. Na de volgende sloot gaan we links de Linnaeusstraat in, lopen door tot straat Poelenburg, waar we weer links gaan. Poelenburg is het hart van de Turkse gemeenschap en niet voor niets een zogenoemde Vogelaarwijk. In Zaanstad wonen ruim 11.000 mensen van Turkse afkomst, waarvan een flink aantal in deze wijk. Dat is ook te merken in het straatbeeld. Televisieschotels sieren de balkons van de flatjes en het wemelt er van de Turkse bakkers en groenteboeren, die zeker een bezoekje waard zijn. Het fruit is vaak van goede kwaliteit, het brood vers en de bediening vriendelijk.

Halverwege is links de Clusiusstraat. Daar namen in de jaren zestig de eerste gastarbeiders hun intrek. Italianen ' de flat dankt er zijn bijnaam 'Spaghettiflat' aan. Iets verder ligt de Sultan Ahmet-moskee, die in 1994 werd gebouwd. Tot voor kort het grootste islamitische godshuis van West-Europa. Deze liberale geloofsgemeenschap heet doorgaans ook niet-gelovigen welkom.

Via de Twiskeweg (bij rotonde links) en De Weer (volgende rotonde rechts) lopen we verder in noordelijke richting. Na ruim een kilometer links af de Hoogaarslaan in en bij het einde rechtdoor het fietspad op. Hou rechts aan en ga onder de snelweg door. Voor de voetballiefhebbers is rechts (bij Hellas Sport) de Turkse vereniging ZTS te vinden. Het eerste speelt zondag om 14.30 uur thuis tegen FC Purmerend. Vanaf het voetbalveld lopen we terug en steken het water over, opnieuw richting sportvelden en dan richting het spoor.

We komen dan in een andere Zaanse achterstandswijk, Kogerveld, terecht. We houden zoveel mogelijk links aan en lopen via de Veldbloemenweg richting de Zaan. De rotonde steken we recht over, maar vlak voor de Zaan gaan we linksaf de Oostzijde op. Die lopen we uit tot de sluizen (Peperstraat) waar we rechtsaf de rivier oversteken. Wie wat wil eten kan hier kiezen uit diverse döner-zaken. Via de winkelstraat Gedempte Gracht (die weer wordt uitgegraven!) gaat het terug naar het station.

Begin/eindpunt: NS-station Zaandam (voor automobilisten parkeergarage Hermitage aan de Provincialeweg).

Richard Walraven

Afstand: 13 kilometer.
Horeca: Diverse, aanrader is Café Anadolu (hoek Hogendijk/Czarinastraat).
Bijzonderheden: Dit is een echte stadswandeling, dan kan 13 kilometer wat aan de lange kant zijn. In dat geval kunt u de route flink bekorten door op De Weer via de Vermiljoenweg en de Peperstraat af te snijden naar de Gedempte Gracht. Een bezoek aan de Sultan Ahmet-moskee is een aanrader. Belangstellenden zijn altijd welkom. (www.sultanahmet.nl of tel.: 075 - 635 47 75).

Download hier de routebeschrijving
Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeeldingStelling

Verbod boek Ros aantasting persvrijheid

Het boek met verklaringen van Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage, mag voorlopig niet verschijnen. Dat heeft de rechter bepaald in kort geding. Het geding was aangespannen door het Openbaar Ministerie (OM) dat het zeer kwalijk noemde als de verklaringen integraal op straat zouden komen te liggen. De verhoren zijn door goed journalistiek handwerk boven tafel gekomen. Zou justitie ook een verbod geëist hebben wanneer het hier ging om notulen van KLM over het vertrek van Eurlings? Het is vooral kwalijk dat justitie hier de persvrijheid aantast. De stelling luidt: Verbod boek Ros is aantasting persvrijheid.

Stelling
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Nike Ramaker
Huidtherapeute
20-10-2014 17:06 Vraag & antwoord

In de Week van de Huidtherapie hadden lezers de mogelijkheid om al hun vragen over de mogelijkheden van huidtherapie te stellen. Daar is een top 3 uit naar voren gekomen. Veel lezers wilden iets weten over een tepeltatoeage na borstkanker. Nike Ramaker, huidtherapeut bij Centrum Oosterwal, geeft hier antwoord op. Dat doet ze ook op vragen over striae en onderhuidse talgbulten.

Lees verder!