*

Noordhollands Dagblad - Wandelen in Krabbendam: Aan de dijk wonen om te dromen ( 7,8 km)
 

Wandelen in Krabbendam: Aan de dijk wonen om te dromen ( 7,8 km)

Door Ron Amesz - 2-3-2012, 9:18 (Update 2-3-2012, 9:18)

Alleen al om de plaatsnaam wil je er naar toe: Krabbendam. Het pittoreske dorpje dat tegen de monumentale Westfriese dijk ligt aangevleid is een mooi gebied voor een stevige rondwandeling. Het open polderlandschap met zicht op de duinen doet je verlangen naar groen, naar lammetjes, naar gele boterbloemen, naar lente. Je zou toch zo in een van die dijkhuisjes of stolpboerderijen willen wonen.

Krabbendam is het doel, maar we beginnen aan de rand van Warmenhuizen. We moeten tenslotte wel kilometers maken en alleen maar rondjes om de kerk in Krabbendam gaat uiteindelijk toch vervelen. Dus zetten we de auto aan de Stationsstraat, ter hoogte van bushalte Vijfven. Met de bocht meelopen naar links, de Kanaalweg op. Zo pakken we nog net een leuk stukje nieuwbouwwijk van Warmenhuizen mee. Met, kijk nou uit, vergane koolbladeren en de eerste madeliefjes in de berm.

Voorbij wat kassen steken we de weg over de Oudewal-West in. Bij het eerste huis aan de linkerkant belooft een bordje: ’t Is hier nooit saai! Oudewal-West met aan weerszijden oude bomen is verre van saai. Juist omdat de bomen nu nog kaal zijn, kunnen we heerlijk ongegeneerd gluren in de tuinen en de huizen. Fantaseren hoe het zou zijn om hier of toch liever daar te leven. Dromen om in te wonen.

Aan het einde van de weg rechts de Westfriese dijk op die slingert door het weidse polderlandschap. Langs recreatiepark ’t Geestmerambacht op weg naar Krabbendam. Wat een feest om hier te lopen. En wat ben je bevoorrecht als je hier aan de linkerkant in een van de mooie huisjes woont, ingeklemd tussen de dijk en het Noordhollands kanaal. Met aan de ene kant uitzicht over het water op de duinen en aan de andere kant de weilanden. In dat lentegroene beschilderde huisje met prachtige tuin zouden wij zo kunnen intrekken. Of toch liever in die monumentale boerderij met al die sneeuwklokjes in de tuin aan de overkant?

Let vooral ook op de erfjes met schuurtjes, bijgebouwtjes, geurende bergen houtsnippers, fruitbomen en hier en daar wat schapen. Het is hier dat we de eerste bij van het jaar horen zoemen. Achter in een weiland, tegen een bosrandje aan, zien we kleurige bijenkasten.

Van al dat lopen krijg je trek. Komt dat even goed uit dat hier in een schattig pandje een warme bakker zit! Maar de winkeldeur is op slot, het is zondag, dus de bakker rust. We werpen wel even een blik op de hoog opgestapelde balen meel. Een stukje verderop aan de overkant ontdekken we dat hier die ontwerper van Meneer Vermeer Tuinen woont. Nu snappen we waar de inspiratie voor die mooie tuinontwerpen vandaan komt! Kan niet anders als je in karakteristiek Krabbendam woont!

Aan het einde van de weg kun je links de oude Schoorlse zeedijk op. Gek idee dat hier rond 1100 een haventje lag. Wij gaan niet links, maar met de bocht mee de Trambaan op. En genieten van het uitzicht op de ruïne van het kasteel Nuwendoorn. Behalve wat kassen en de bedrijfspanden van onder meer Bejo zaden, valt hier verder niet veel zien. Dus proberen we ons voor te stellen hoe dat er vroeger uitzag, zo’n trambaan richting het stationnetje in Warmenhuizen.

Aan het einde van de Trambaan steken we de Veilingweg over richting de dorpskern van Warmenhuizen. We gaan meteen links een parkje in. Parkje doorsteken, slingerend schelpenpadje pakken richting kerk en daar rechts de Dorpsstraat van Warmenhuizen in. Voor wie daar belangstelling voor heeft is een bezoekje aan de oude Ursulakerk de moeite waard. In de oude laatmiddeleeuwse pseudobasiliek kun je mooie gewelfschilderingen, een Knipscheerorgel, een eikenhouten koorhek en een prachtige barokke kansel met houtsnijwerken bewonderen. Er zijn regelmatig culturele activiteiten, concerten en exposities in deze kerk.

Het is gezellig kuieren op de Dorpsstraat, een kronkelig lint met aan weerszijden authentieke stolpboerderijen naast moderne panden. Aan en rond de huizen valt veel te zien (sta vooral stil bij nummer 102!). Ook leuk: hier groeten voorbijgangers elkaar! We slaan rechts de Stationsstraat in. Passeren het beroemde en vrolijk geschilderde bolletjescafé (ter ere van de bolletjestrui van Steven Rooks in 1988) en naderen langzaam maar zeker ons eindpunt waar we twee uur geleden verwachtingsvol begonnen. We weten het zeker: de eerste lentekriebels hebben we hier vandaag gevoeld.

Marja van Spaandonk
Start- en eindpunt:
Stationsstraat Warmenhuizen
Lengte: 7,8 kilometer
Horeca: in Warmenhuizen
Openbaar vervoer: Vanaf station Alkmaar, bus 157

Download hier de routebeschrijving
Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeeldingStelling

Geen ouwe meuk op 1 in Top 2000

De komende tijd worden we weer bedolven onder de oude muziek uit de vorige eeuw: de Top 2000 komt er aan. Radio 2 draait de hele dag ouwe meuk, zeker als we de top tien naderen. Popprof Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk stappen het Top 2000 café weer in en wetenschappers breken zich er het hoofd over waarom Bohemian Rhapsody toch steeds op nummer 1 staat. Moet de top 2000 met al die oude liedjes maar naar omroep Max verhuizen? Of moet er voor de top 10 een verbod komen op muziek uit de vorige eeuw. Geen ouwe meuk op 1 in de Top 2000.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Ilse Bannink
Pijnbestrijder
17-11-2014 15:26 Vraag & antwoord

Een trekkend gevoel of een stekende, brandende pijn op de plaats van een litteken. Littekenvorming hoort bij het genezingsproces na een operatie, maar soms is de vorming van dit littekenweefsel oorzaak van aanhoudende pijnklachten. Is hier iets tegen te doen? ,,Ja", zegt pijnbestrijder en anesthesioloog Ilse Bannink van het Zaans Medisch Centrum. Ze werkt daar in het zogeheten Pijncentrum. ,,Er zijn diverse mogelijkheden om littekenpijn te behandelen." Ze beantwoordt deze week drie vragen over littekenpijn.

Lees verder!