*

Noordhollands Dagblad - Wandelen in Haarlem: Wat leunen tegen de harde wind (ca. 80 minuten)
 

Wandelen in Haarlem: Wat leunen tegen de harde wind (ca. 80 minuten)

Door Ron Amesz - 13-1-2012, 9:01 (Update 13-1-2012, 9:01)

Dat belooft wat te worden deze middag. Groen voetgangerslicht, zebrapad op en bijna worden geschept door een Golfje. De bestuurder weet tijdig te remmen. Met slappe knieën loop ik achter het NS-station van Haarlem de Kennemerbrug over richting Schotersingel. Het stormt maar voor de tijd van het jaar is het zacht en droog weer.

De wandeling, opgenomen in het aardige boekje ’Ontdek Haarlem en omgeving in 11 wandelingen’ (zie info, onderaan dit artikel), is getiteld ’Over strandwal en heerweg’. De plek waar Haarlem rond het jaar 1000 is ontstaan, werd duizenden jaren eerder gevormd en lag dichter bij de huidige kustlijn. Dat verklaart meteen waarom de stad grotendeels op een toen gevormde zandplaat of strandwal ligt, die Haarlem van noord naar zuid doorkruist. Ten westen en ten oosten van Haarlem lagen ontoegankelijke moerasgebieden en veel water; de enige hoge en veilige noord-zuidverbinding liep over de strandwal, de heirweg(= legerweg). Deze wandeling volgt exact die eeuwenoude route van Kennemerland naar Rijnland.

Aan het begin van de wandeling ligt het Dolhuys (1319), dat je kunt bezoeken: een interessant museum over de kronkelingen van de menselijke psyche. In het knusse museumcafé zitten heel wat mensen met een warm drankje bij te komen van de harde wind. Via de Bolwerken - de oorspronkelijke stadswallen - voert de wandelroute door het deels ondergelopen Kenaupark met zijn monumentale stadsvilla’s. Ik passeer een villa die nu wordt omgebouwd tot vier ruimte koopappartementen (vanaf 410.000 euro maar). Ik overweeg me aan te melden voor de digitale nieuwsbrief. Op deze prachtige plek in een rijksmonument wonen lijkt me een voorrecht.

Nog wat dromend over het nieuwe onderkomen loop ik de Kruisstraat in, langs de mooie tuin van het Hofje van Oorschot (1768), één van de vele hofjes die Haarlem rijk is. Bij het kaaswinkeltje in de Koningstraat verkopen ze nog ’kerstkaas’ (€8,50 per kilo). Vrijwel aan het einde van de Grote Houtstraat moet je beslist een blik werpen op het Proveniershuis en zijn tuin.

Op het Houtplein wankelt een kruising tussen Bob Dylan en Catweazle over straat. In de ene hand heeft de in een leren broek gehulde man een plastic tasje van Zeeman, in de andere een mondharmonica. Daarop probeert hij zo nu en dan een deuntje te spelen, afgewisseld met het uitslaken van veelal onverstaanbare teksten; een beetje zoals Dylan tegenwoordig zijn liedteksten pleegt te brengen. Aangekomen bij de Wagenweg zijgt de man theatraal op de knieën neer, heft beide armen naar de hemel en zet die mondharmonica tegen zijn rechterslaap. Hij haalt de denkbeeldige trekker over, bootst met zijn stem een pistoolknal na en laat zijn hoofd op de borst vallen. een minuutje later staat hij toch maar weer eens op. Dankzij de harde wind kan hij daar tegenaan ’leunen’ want anders zou hij subiet omvallen. Onzeker schuifelt hij verder. Op zoek naar nog meer drugs en/of drank?

De route na het Houtplein buigt af naar rechts, de Wagenweg op. Ter hoogte van de Koninginneweg wandel ik naar het Wilhelminapark, dat zijn authentieke karakter heeft weten te behouden. Teruggekeerd op de Wagenweg passeer ik de buitenplaats Zomerlust, gebouwd als buitenhuis van de hofstede Bosch en Vaart. Van deze hofstede is nu nog een restant terug te vinden in een tot woonhuis omgevormde stallengebouw (Zomerluststraat 4).

Achter het ’Huis met de beelden’ (buitenverblijf Eindenhout uit 1630) ligt het Vogelbosje, dat zo’n 140 planten- en vogelsoorten herbergt, die je deels nergens anders in Haarlem aantreft. Dit gebied diende in de vorige eeuwen als hakhoutbos voor de eromheen staande huizen. Het bosje markeert de grens tussen strandwal en veengebied. Dankzij deze overgang komen hier zoveel verschillende dieren en planten voor.

Ik kom de harmonicaspeler weer tegen als hij zijn gulp probeert te openen, vergeefs. Dan trekt hij de broek omlaag en urineert door een tuinhekje, waarbij hij zich ook even omdraait en het trottoir besproeit. Dan zeult hij met een kratje lege bierflesjes (Hertog Jan) richting Heemstede. Ik pak de bus naar het treinstation van Haarlem.

René Torley Duwel
Startpunt:
achterzijde NS-station Haarlem
Eindpunt: Spanjaardslaan, Haarlem
Duur: ongeveer tachtig minuten
Markering: geen
Openbaar vervoer: met bus 140 terug naar station
Rolstoeltoegankelijk: ja
Honden: toegestaan
Horeca: op bijna de hele route
Meer informatie: Boekje ’Ontdek Haarlem en omgeving in 11 wandelingen’, 99 Uitgevers; isbn 978-90-78670-05-6

Download hier de routebeschrijving
Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeeldingStelling

Moslims moeten IS afwijzen

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam roept Marokkanen op om zich te distantiëren van IS, desnoods met een megafoon in de hand. Zijn oproep krijgt bijval, maar wekt ook wrevel: waarom zou een nette, menslievende en Allahvrezende moslim afstand moeten nemen van een stelletje radicale fanatici? De brave kerkgangers van de PKN verontschuldigen zich toch ook niet voor hun homohatende geloofsgenoten in Oeganda? Toch moeten de moslims IS veroordelen, want de gedachte dat zwijgen toestemmen is, is misschien niet zo redelijk, maar wel menselijk.

Stelling
Het antwoord van...
Centrum Oosterwal
Karel Stevens
Plastisch Chirurg
15-09-2014 13:02 Vraag & antwoord

,,Wat zie jij er vermoeid uit, slecht geslapen?” Sommige mensen krijgen deze vraag geregeld, terwijl ze zich eigenlijk fit voelen. De boosdoener is vaak de huid van de oogleden die verslapt en hierdoor gaat hangen. Een ooglidcorrectie kan uitkomst bieden. Karel Stevens, plastisch chirurg bij Centrum Oosterwal in Alkmaar, vertelt hierover in zijn antwoord op lezersvragen.

 

Lees verder!