*

Noordhollands Dagblad - Wandelen in Opmeer: Grenspalen, wuivers en knotwilgen (17 km)
 

Wandelen in Opmeer: Grenspalen, wuivers en knotwilgen (17 km)

Door Ron Amesz - 14-10-2011, 8:26 (Update 14-10-2011, 8:26)

Knotwilgen en kerktorens. Grenspalen en geinige nieuwbouw. Watermolens en waaiervormige verkaveling. En wuivers. Noord-Hollandser kan dit rondje Zandwerven niet zijn. Een stevige tocht waar toen en nu samengaan.

De wandeling begint met een leuke naam. 'De Zandloper', een café. Laat het zand hier binnen maar lekker langzaam lopen. Hoeveel dorpen van 140 inwoners zullen eigenlijk een eigen kroeg hebben? Zandwerven heeft een lange geschiedenis, als een van de oudst bewoonde plekken in West-Friesland. Van alle afgegraven zandhoogtes is niets meer te zien.

Vanuit De Zandloper rechtsaf. Bij de eerste afslag rechts (Zomerdijk) houden we links aan. Zandwerven heeft ook een rotonde, samen met Spanbroek. Het verkeersplein nemen we voor de helft. De Wipbruglaan leidt naar de wipbrug over de Wijzend. Over dit watertje voeren vroeger de Opmeerse beurtschippers naar de Alkmaarse markt. De Nieuweweg laten we links liggen. De Nieuweweg is nog geen 380 jaar oud. Deze verbinding is vanuit Opmeer aangelegd na de drooglegging van het aangrenzende Berkmeer in 1636.

De Lage Hoek, die we schuin tegenover de wipbrug vervolgen, is zo'n zes eeuwen eerder in ontginning gebracht, én altijd goed begaanbaar gebleven. Liefhebbers van historie moeten even stoppen bij Lage Hoek 9. Tegenover dit huis ligt een stukje land met een sterk afwijkende vorm. Niets is voor niets, dat klopt ook hier. Op dit akkertje stond ooit de galg van Opmeer. Ter afschrikking. Daarna genieten van knotwilgen. Keurig onderhouden, het werk van vrijwilligers. De Lage Hoek staat hoog in de top 3 van mooiste knotwilgenwegen in Noord-Holland. De passende houten hekken van Landschap Noord-Holland maken het fraaie beeld compleet. Een leuk spelletje bij de grenspaal van Opmeer en Hoogwoud (vlak voor de stolp Lage Hoek 1). Kijk eens rustig in de rondte. Wie telt de meeste kerktorens? En wie de meeste poldermolens? Waar staan ze?

Ongemerkt gaat de Lage Hoek over in de Langereis. Pas op bij het oversteken van de N241 (A.C. de Graafweg). Nóg een spelletje. Ontcijfer de rondlopende tekst op de gevelsteen van het rietdekkersbedrijf aan de Langereis 8. Bij het kippenbruggentje over de Langereis (hier water) rechtsaf de Westerboekelweg op. Die staat ook hoog in het knotwilgenklassement.

Aan het eind linksaf en direct na korenmolen De Lastdrager rechtsaf, de Burgemeester Hoogenboomlaan op. Op een veenbult staat de hervormde kerk. Geen wonder dat de drempel van deze kerkdeur op dezelfde hoogte ligt als de torenspits van de Beemster kerk.

Bij het vroegere raadshuisje van Hoogwoud links aanhouden. Op het grote kruispunt rechtsaf, de Herenweg op. Precies waar de Herenweg van Hoogwoud vloeiend overgaat in de Middelweg van Opmeer staat opnieuw een grenspaal, net na de parochiekerk van Sint Jans Geboorte. Bij deze scheiding duiken we linksaf het weiland in. Het smalle perceel brengt ons tussen de schapen door naar buurtschap Gouwe. Deze groene kade is de Opmeerder Wuiver.

Wuiver is een algemene term en voert terug naar de tijd van veenontginningen in Noord-Holland, zo'n duizend jaar geleden. Een wuiver is een zijgrens van een ontginningsblok, bijvoorbeeld van de waaiervormige verkavelingen in deze omgeving. Langs deze grens zijn later paden, kaden en wegen aangelegd.

De Opmeerder Wuiver is nieuw als wandelpad, met dank aan Landschap Noord-Holland en Westfries Genootschap. Aan het eind van deze langgerekte wuiver rechtsaf de Gouwe op. Vlak voor Sijbekarspel rechtsaf, het fietspad langs de Opmeerderweg op. Volg de doorgaande weg rechts, daarna linksaf en steek weer de A.C. de Graafweg over. Na het tankstation linksaf, de Lijster op. Nieuwe huizen en tuinen kijken.

Volg in deze wijk Wijde Klaver de Lijster verder en sta stil bij bijzondere architectuur. Via de Zomertaling en Rietgans kom je op de Spanbroekerweg. Linksaf. Verlaat deze dorpsweg via de Toevlucht (rechtsaf). Aan het eind rechtsaf, de Zomerdijk op. Aan het eind linksaf voor de laatste loodjes naar De Zandloper.

Ed Dekker

Begin- en eindpunt: Café De Zandloper, Zandwerven 29, 1715 KM Spanbroek
Afstand: 17 kilometer
Horeca: De Zandloper; Café Het Huis van Egmond, Burgemeester Hoogenboomlaan 35, Hoogwoud (o.a.).
Meer over wuivers:
zie website westfriesgenootschap (of Google 'opmeerder wuiver').

Download hier de routebeschrijving
Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding
Stelling

Tijd voor nationale rouwdag

Na de recente vliegramp is geen ’dag van nationale rouw’ afgekondigd, zoals ook niet gebeurde na die van Tenerife en Tripoli. De laatste keer was in 1962 bij het overlijden van koningin Wilhelmina. Dat er behoefte is aan samen rouwen, bleek na de dood van André Hazes en de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Henri Beunders, hoogleraar media en maatschappij aan de Erasmus Universiteit, pleit voor een nationale rouwdag. Ook politieke partijen in de Tweede Kamer willen dit. Dat is terecht. De regering moet snel een dag van nationale rouw uitroepen.

Stelling
Het antwoord van...
Rode Kruis Ziekenhuis
Paul van Zuijlen
Plastisch Chirurg
15-07-2014 15:29 Vraag & antwoord

Als een wond geneest en de huid herstelt, kunnen littekens verschijnen. Met een cosmetisch mooi eindresultaat houdt ons lichaam helaas geen rekening. Soms worden littekens steeds breder en zorgen ze voor jeuk en pijn. Daarnaast herinneren ze vaak aan de wond of ingreep die er aan vooraf ging. Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft twee littekenpoliklinieken waar mensen met hun littekens terecht kunnen. Plastisch chirurg en bijzonder hoogleraar brandwondengeneeskunde Paul van Zuijlen beantwoordt drie vragen over littekens.

Lees verder!