*

Noordhollands Dagblad - Wandelen in Opmeer: Grenspalen, wuivers en knotwilgen (17 km)
 

Wandelen in Opmeer: Grenspalen, wuivers en knotwilgen (17 km)

Door Ron Amesz - 14-10-2011, 8:26 (Update 14-10-2011, 8:26)

Knotwilgen en kerktorens. Grenspalen en geinige nieuwbouw. Watermolens en waaiervormige verkaveling. En wuivers. Noord-Hollandser kan dit rondje Zandwerven niet zijn. Een stevige tocht waar toen en nu samengaan.

De wandeling begint met een leuke naam. 'De Zandloper', een café. Laat het zand hier binnen maar lekker langzaam lopen. Hoeveel dorpen van 140 inwoners zullen eigenlijk een eigen kroeg hebben? Zandwerven heeft een lange geschiedenis, als een van de oudst bewoonde plekken in West-Friesland. Van alle afgegraven zandhoogtes is niets meer te zien.

Vanuit De Zandloper rechtsaf. Bij de eerste afslag rechts (Zomerdijk) houden we links aan. Zandwerven heeft ook een rotonde, samen met Spanbroek. Het verkeersplein nemen we voor de helft. De Wipbruglaan leidt naar de wipbrug over de Wijzend. Over dit watertje voeren vroeger de Opmeerse beurtschippers naar de Alkmaarse markt. De Nieuweweg laten we links liggen. De Nieuweweg is nog geen 380 jaar oud. Deze verbinding is vanuit Opmeer aangelegd na de drooglegging van het aangrenzende Berkmeer in 1636.

De Lage Hoek, die we schuin tegenover de wipbrug vervolgen, is zo'n zes eeuwen eerder in ontginning gebracht, én altijd goed begaanbaar gebleven. Liefhebbers van historie moeten even stoppen bij Lage Hoek 9. Tegenover dit huis ligt een stukje land met een sterk afwijkende vorm. Niets is voor niets, dat klopt ook hier. Op dit akkertje stond ooit de galg van Opmeer. Ter afschrikking. Daarna genieten van knotwilgen. Keurig onderhouden, het werk van vrijwilligers. De Lage Hoek staat hoog in de top 3 van mooiste knotwilgenwegen in Noord-Holland. De passende houten hekken van Landschap Noord-Holland maken het fraaie beeld compleet. Een leuk spelletje bij de grenspaal van Opmeer en Hoogwoud (vlak voor de stolp Lage Hoek 1). Kijk eens rustig in de rondte. Wie telt de meeste kerktorens? En wie de meeste poldermolens? Waar staan ze?

Ongemerkt gaat de Lage Hoek over in de Langereis. Pas op bij het oversteken van de N241 (A.C. de Graafweg). Nóg een spelletje. Ontcijfer de rondlopende tekst op de gevelsteen van het rietdekkersbedrijf aan de Langereis 8. Bij het kippenbruggentje over de Langereis (hier water) rechtsaf de Westerboekelweg op. Die staat ook hoog in het knotwilgenklassement.

Aan het eind linksaf en direct na korenmolen De Lastdrager rechtsaf, de Burgemeester Hoogenboomlaan op. Op een veenbult staat de hervormde kerk. Geen wonder dat de drempel van deze kerkdeur op dezelfde hoogte ligt als de torenspits van de Beemster kerk.

Bij het vroegere raadshuisje van Hoogwoud links aanhouden. Op het grote kruispunt rechtsaf, de Herenweg op. Precies waar de Herenweg van Hoogwoud vloeiend overgaat in de Middelweg van Opmeer staat opnieuw een grenspaal, net na de parochiekerk van Sint Jans Geboorte. Bij deze scheiding duiken we linksaf het weiland in. Het smalle perceel brengt ons tussen de schapen door naar buurtschap Gouwe. Deze groene kade is de Opmeerder Wuiver.

Wuiver is een algemene term en voert terug naar de tijd van veenontginningen in Noord-Holland, zo'n duizend jaar geleden. Een wuiver is een zijgrens van een ontginningsblok, bijvoorbeeld van de waaiervormige verkavelingen in deze omgeving. Langs deze grens zijn later paden, kaden en wegen aangelegd.

De Opmeerder Wuiver is nieuw als wandelpad, met dank aan Landschap Noord-Holland en Westfries Genootschap. Aan het eind van deze langgerekte wuiver rechtsaf de Gouwe op. Vlak voor Sijbekarspel rechtsaf, het fietspad langs de Opmeerderweg op. Volg de doorgaande weg rechts, daarna linksaf en steek weer de A.C. de Graafweg over. Na het tankstation linksaf, de Lijster op. Nieuwe huizen en tuinen kijken.

Volg in deze wijk Wijde Klaver de Lijster verder en sta stil bij bijzondere architectuur. Via de Zomertaling en Rietgans kom je op de Spanbroekerweg. Linksaf. Verlaat deze dorpsweg via de Toevlucht (rechtsaf). Aan het eind rechtsaf, de Zomerdijk op. Aan het eind linksaf voor de laatste loodjes naar De Zandloper.

Ed Dekker

Begin- en eindpunt: Café De Zandloper, Zandwerven 29, 1715 KM Spanbroek
Afstand: 17 kilometer
Horeca: De Zandloper; Café Het Huis van Egmond, Burgemeester Hoogenboomlaan 35, Hoogwoud (o.a.).
Meer over wuivers:
zie website westfriesgenootschap (of Google 'opmeerder wuiver').

Download hier de routebeschrijving
Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeeldingStelling

Geen ouwe meuk op 1 in Top 2000

De komende tijd worden we weer bedolven onder de oude muziek uit de vorige eeuw: de Top 2000 komt er aan. Radio 2 draait de hele dag ouwe meuk, zeker als we de top tien naderen. Popprof Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk stappen het Top 2000 café weer in en wetenschappers breken zich er het hoofd over waarom Bohemian Rhapsody toch steeds op nummer 1 staat. Moet de top 2000 met al die oude liedjes maar naar omroep Max verhuizen? Of moet er voor de top 10 een verbod komen op muziek uit de vorige eeuw. Geen ouwe meuk op 1 in de Top 2000.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Ilse Bannink
Pijnbestrijder
17-11-2014 15:26 Vraag & antwoord

Een trekkend gevoel of een stekende, brandende pijn op de plaats van een litteken. Littekenvorming hoort bij het genezingsproces na een operatie, maar soms is de vorming van dit littekenweefsel oorzaak van aanhoudende pijnklachten. Is hier iets tegen te doen? ,,Ja", zegt pijnbestrijder en anesthesioloog Ilse Bannink van het Zaans Medisch Centrum. Ze werkt daar in het zogeheten Pijncentrum. ,,Er zijn diverse mogelijkheden om littekenpijn te behandelen." Ze beantwoordt deze week drie vragen over littekenpijn.

Lees verder!