*

Noordhollands Dagblad - Wandelen in Opmeer: Grenspalen, wuivers en knotwilgen (17 km)
 

Wandelen in Opmeer: Grenspalen, wuivers en knotwilgen (17 km)

Door Ron Amesz - 14-10-2011, 8:26 (Update 14-10-2011, 8:26)

Knotwilgen en kerktorens. Grenspalen en geinige nieuwbouw. Watermolens en waaiervormige verkaveling. En wuivers. Noord-Hollandser kan dit rondje Zandwerven niet zijn. Een stevige tocht waar toen en nu samengaan.

De wandeling begint met een leuke naam. 'De Zandloper', een café. Laat het zand hier binnen maar lekker langzaam lopen. Hoeveel dorpen van 140 inwoners zullen eigenlijk een eigen kroeg hebben? Zandwerven heeft een lange geschiedenis, als een van de oudst bewoonde plekken in West-Friesland. Van alle afgegraven zandhoogtes is niets meer te zien.

Vanuit De Zandloper rechtsaf. Bij de eerste afslag rechts (Zomerdijk) houden we links aan. Zandwerven heeft ook een rotonde, samen met Spanbroek. Het verkeersplein nemen we voor de helft. De Wipbruglaan leidt naar de wipbrug over de Wijzend. Over dit watertje voeren vroeger de Opmeerse beurtschippers naar de Alkmaarse markt. De Nieuweweg laten we links liggen. De Nieuweweg is nog geen 380 jaar oud. Deze verbinding is vanuit Opmeer aangelegd na de drooglegging van het aangrenzende Berkmeer in 1636.

De Lage Hoek, die we schuin tegenover de wipbrug vervolgen, is zo'n zes eeuwen eerder in ontginning gebracht, én altijd goed begaanbaar gebleven. Liefhebbers van historie moeten even stoppen bij Lage Hoek 9. Tegenover dit huis ligt een stukje land met een sterk afwijkende vorm. Niets is voor niets, dat klopt ook hier. Op dit akkertje stond ooit de galg van Opmeer. Ter afschrikking. Daarna genieten van knotwilgen. Keurig onderhouden, het werk van vrijwilligers. De Lage Hoek staat hoog in de top 3 van mooiste knotwilgenwegen in Noord-Holland. De passende houten hekken van Landschap Noord-Holland maken het fraaie beeld compleet. Een leuk spelletje bij de grenspaal van Opmeer en Hoogwoud (vlak voor de stolp Lage Hoek 1). Kijk eens rustig in de rondte. Wie telt de meeste kerktorens? En wie de meeste poldermolens? Waar staan ze?

Ongemerkt gaat de Lage Hoek over in de Langereis. Pas op bij het oversteken van de N241 (A.C. de Graafweg). Nóg een spelletje. Ontcijfer de rondlopende tekst op de gevelsteen van het rietdekkersbedrijf aan de Langereis 8. Bij het kippenbruggentje over de Langereis (hier water) rechtsaf de Westerboekelweg op. Die staat ook hoog in het knotwilgenklassement.

Aan het eind linksaf en direct na korenmolen De Lastdrager rechtsaf, de Burgemeester Hoogenboomlaan op. Op een veenbult staat de hervormde kerk. Geen wonder dat de drempel van deze kerkdeur op dezelfde hoogte ligt als de torenspits van de Beemster kerk.

Bij het vroegere raadshuisje van Hoogwoud links aanhouden. Op het grote kruispunt rechtsaf, de Herenweg op. Precies waar de Herenweg van Hoogwoud vloeiend overgaat in de Middelweg van Opmeer staat opnieuw een grenspaal, net na de parochiekerk van Sint Jans Geboorte. Bij deze scheiding duiken we linksaf het weiland in. Het smalle perceel brengt ons tussen de schapen door naar buurtschap Gouwe. Deze groene kade is de Opmeerder Wuiver.

Wuiver is een algemene term en voert terug naar de tijd van veenontginningen in Noord-Holland, zo'n duizend jaar geleden. Een wuiver is een zijgrens van een ontginningsblok, bijvoorbeeld van de waaiervormige verkavelingen in deze omgeving. Langs deze grens zijn later paden, kaden en wegen aangelegd.

De Opmeerder Wuiver is nieuw als wandelpad, met dank aan Landschap Noord-Holland en Westfries Genootschap. Aan het eind van deze langgerekte wuiver rechtsaf de Gouwe op. Vlak voor Sijbekarspel rechtsaf, het fietspad langs de Opmeerderweg op. Volg de doorgaande weg rechts, daarna linksaf en steek weer de A.C. de Graafweg over. Na het tankstation linksaf, de Lijster op. Nieuwe huizen en tuinen kijken.

Volg in deze wijk Wijde Klaver de Lijster verder en sta stil bij bijzondere architectuur. Via de Zomertaling en Rietgans kom je op de Spanbroekerweg. Linksaf. Verlaat deze dorpsweg via de Toevlucht (rechtsaf). Aan het eind rechtsaf, de Zomerdijk op. Aan het eind linksaf voor de laatste loodjes naar De Zandloper.

Ed Dekker

Begin- en eindpunt: Café De Zandloper, Zandwerven 29, 1715 KM Spanbroek
Afstand: 17 kilometer
Horeca: De Zandloper; Café Het Huis van Egmond, Burgemeester Hoogenboomlaan 35, Hoogwoud (o.a.).
Meer over wuivers:
zie website westfriesgenootschap (of Google 'opmeerder wuiver').

Download hier de routebeschrijving
Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeeldingStelling

Kabinet had moeten vallen

Het kabinet haalt de kerst, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De drie dissidenten bij de PvdA in de Eerste Kamer kunnen alsnog tegen de Zorgwet stemmen. In dat geval worden delen van de wet via een truc toch doorgevoerd: via een Algemene Maatregel van Bestuur. Dat komt wel erg ondemocratisch over. Bovendien is daarmee het vertrouwen tussen VVD en PvdA niet hersteld. Het is wachten op de volgende crisis. Het kabinet had beter kunnen vallen. Dan kunnen de kiezers dit voorjaar tegelijkertijd hun stem uitbrengen voor de provincies en de Tweede Kamer.

Stelling
Het antwoord van...
Westfries Gasthuis
Jeroen Steens
Orthopedisch chirurg
15-12-2014 00:00 Vraag & antwoord

Pijn, stijfheid en functieverlies. Wie last heeft van artrose zal de aandoening met deze kenmerken omschrijven. ,,Artrose is een zeer frequent voorkomende aandoening”, zegt orthopedisch chirurg Jeroen Steens van het Westfriesgasthuis in zijn antwoord op lezersvragen over knieklachten.
Slijtage is maar gedeeltelijk te voorkomen. In beweging blijven en vermindering van overgewicht zijn de belangrijkste factoren die een patiënt zelf kan beïnvloeden.

 

Lees verder!