Wandelen in Hilversum: Lommerrijk en herfstig (5 km)

Foto Studio Kastermans

De zon staat deze najaarsmiddag weliswaar niet hoog aan de hemel, maar is wel warm. Dus, wordt besloten voor een wandeling in het lommerrijke Hilversum, waar de kleuren en geuren van de herfst zich nu goed doen gelden. We parkeren de auto aan de Vaartweg, omdat we daar langskomen en er op dat moment voldoende ruimte is. Wie echter op safe wil spelen kan beter doorrijden naar de parkeergarage aan de Kerkbrink en de wandeling daar beginnen.

Door Ron Amesz - 7-10-2011, 9:28 (Update 7-10-2011, 9:28)

Van de Vaartweg steken we door naar de Schuttersweg en haken aan op de wandelroute via de Zonnelaan. In de voortuinen van de villa’s geurt het lievevrouwenbedstro, klusjesmannen klussen om en aan de kapitale huizen.

Voor de entree van verpleeghuis De Stolpe zitten bezoekers in het zonnetje. Zonlicht wordt gevangen in hun theeglazen en laat het bruine vocht schitteren. Na het hekje dat we doorgaan naar de Peerlkamplaan dringt de geur van de herfst zich uitbundig op aan onze neuzen. In de Peerlkamplaan wordt het najaar groots gevierd door de oude majestueuze beuken en eiken. Vliegverkeer ronkt in de lucht, daaronder zingen vogels. De villa’s van de Boombergwijk torenen uit boven een grote verscheidenheid aan schuttingen.

Op de Boomberglaan houden we even stil bij het prachtige gemeentelijke Rosarium. Het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog - in het midden van de rozentuin - is een blikvanger tegen de achtergrond van het witte ’Huis met de Pilaren’. Even verderop steken de villa’s aan de Peerlkamplaan elkaar de loef af.

Verder wandelend komen we aan bij het ijzeren hekwerk van Hilversums oudste begraafplaats ’Gedenkt te Sterven’, nu 'stadspark De Hof'. Fragiele kunstwerken van stoer corten staal vormen een ton sur ton met het roodbruine bladerdek op de grond. Een oudere heer leest zijn krantje onder de bomen op één van de in een cirkel opgestelde houten bankjes.

Buiten het hek valt het verkeerslawaai van de drukke Vaartweg over ons heen. Dit achter ons latend slaan we de Gasthuisstraat in waar vrolijke bloembakken voor de woningen het nieuwbouwwijkje kleur geven. Jonge en oude architectuur ontmoeten elkaar op de splitsing van de Mauritslaan met de Mauritsstraat.

Aan de Oude Haven wanen we ons in mediterrane sferen. Kinderstemmen klinken op boven de ramp  en de wieltjes van de skateboards zoeven over het asfalt. Hoge huizen kijken uit over water waar stelletjes kletsen langs de kant en een moeder met kind de eendjes voert. Het strakke wateroppervlak kleurt bruin door herfstbladeren.We lopen langs het water waar balsemien roze en welig bloeit. De auto’s van de Loosdrechtseweg horen we eerder dan dat we ze zien. Het drukke kruispunt laten we echter meteen weer achter ons als we de Roeltjesweg inslaan. Daar klinkt het geluid van een ouderwetse telefoon in één van de sfeervolle twee-onder-éénkappers. Het zou zo maar een moderne ringtone kunnen zijn.

Via het Jan van Ravenswaaypad komen we weer uit op de Peerlkamplaan. Een vallende eikel treft hard één van onze hoofden. Daarna ploffen er nog enkele voor onze voeten. Achter een schutting bij één van de villa’s klink het tok-tok van een tennisveldje. Joop ter Heul lijkt niet ver weg.

We zijn weer aan de Schuttersweg en lopen langs het statige pand van het Roland Holst College. De schooldag is al ten einde, maar de grote blauwe deur staat nog open. Leerlingen zitten op muurtjes, een meisje hangt voor de stalling over het stuur van haar fiets met een mobieltje aan haar oor.

Via de fiets/voetgangerstunnel komen we in het Corversbos en bij de historische Bijenschans Corversbos. Groene bijenkasten staan opgesteld in de overdekte stellage in de oude leemkuil. Voor de kasten hangen appeltjes in de bomen. In het bos zoeven fietsers voorbij die na deze werkdag op weg zijn naar huis. Terug op de Vaartweg scheurt een oude Golf met piepende banden bij het verkeerslicht weg. Enigszins verlicht door deze mooie wandeling laten we deze herrie zonder moeite van ons afglijden.

Els Blom

Begin- en eindpunt: de wandeling kan op elk gewenst punt worden begonnen. Parkeren kan onder meer in de garage op de Kerkbrink.
Lengte: 5 kilometer
Horeca: langs de route is diverse horeca zoals restaurant Parc aan de Havenstraat met uitzicht op de Oude Haven

Download hier de routebeschrijving


Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving

Zorgvraag van de week
Rob Wouters
Oogarts
Oogcentrum Noordholland
Thema van de week: tranende ogen
Lees verder