Smoothies

Of mijn buren er blij mee zijn weet ik niet (mijn Vitamix blender maakt namelijk best veel lawaai als hij hard moet werken door noten of bevroren bananen), maar ik heb de perfecte oplossing gevonden voor mijn ‘halverwege-de-morgen-dip’.

Door Hanneke van den Berg - 23-9-2016, 7:00 (Update 23-9-2016, 14:40)

Tot voor kort was dat voor mij het moeilijkste moment van de dag, zo rond half elf. Mijn ontbijt was dan al uren achter de rug en het was toch echt nog geen tijd voor mijn lunch. Vaak at ik dan de door mij zo geliefde ontbijtbonk (recept in kookboek My new Roots van Sarah Britton), maar daar krijg je ook wel eens genoeg van als je het te vaak eet.

En opeens was er: De Smoothie. Natuurlijk kende ik ze al langer en dronk ik er ook best al vaak eentje, maar verder dan wat melk of yoghurt met bevroren fruit en wat spinazie of boerenkool kwam ik eigenlijk nooit. Totdat ik het boek The Green Kitchen Smoothies in handen kreeg. Over de app van The Green Kitchen schreef ik al vorige week. Maar hun boek dat (vrijwel) helemaal over smoothies gaat, is zo’n waardevolle aanvulling, dat ik er toch een aparte blog aan ga wijden. Smoothies zijn namelijk prima mee te nemen naar je werk, in een thermoskan of glazen pot.

Wat zo fijn is aan dit boek is dat er niet alleen een hoop erg lekkere smoothierecepten in staan, maar ook dat er veel uitleg wordt gegeven over smaakcombinaties, over wat je kunt invriezen en hoe je dat dan moet doen (banaan altijd in plakjes invriezen, want van een hele bevroren banaan wordt je blender niet blij), hoe je fijne notenspread zelf kunt maken en als extraatje geven ze ook recepten voor lekkere sapjes en notenmelk. En natuurlijk ontbreken de smoothiebowls ook niet. Dat is in feite gewoon een wat dikkere smoothie die je in een kommetje doet, met lekkere toppings als granola, schijfjes banaan, pitten, zaden en of bessen er bovenop.

De smoothie-recepten zijn onderverdeeld in makkelijke en wat ingewikkeldere. Er zijn smoothies bij die kinderen erg lekker zullen vinden, smoothies voor na het sporten en eentje om lekker van te kunnen slapen. Er zitten zoete smoothies in, maar ook enkele met vooral groente, voor mensen die al wat meer gewend zijn op smoothie-gebied, zeg maar.

Er is zelfs een heel fijn recept voor een acaibowl bij, op dit moment mijn torenhoge favoriet bij het experimenteren in de keuken. Blog hierover volgt nog!

(The Green Kitchen Smoothies. Uitg. Becht, 16,95 euro.)Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving
Stelling


Zorgvraag van de week
Peter Borst
Beddenspecialist
Borst Bedden
Thema van de week: nachtrust in vakantietijd
Lees verder