Opnieuw bakzeil met scholen

DEN HAAG/ZAANDAM - Na het juridische echec met de nieuwbouw van basisschool De Toermalijn in Wormerveer bijt Zaanstad opnieuw in het stof bij een nieuwbouwplan voor een basisschool. Ditmaal de nieuwbouw voor Et Buut en de Westerkim.

Door Ivo Laani.laan@hollandmediacombinatie.nl - 29-11-2016, 14:23 (Update 29-11-2016, 14:23)
Raad van State haalt streep door nieuwbouw Et Buut en Westerkim

De oplevering van de nieuwbouw van de basisscholen langs de Provincialeweg loopt opnieuw vertraging op, omdat de Raad van State een streep door de omgevingsvergunning heeft gezet. Dat gebeurde nadat een aantal bedrijven beroep aantekenden tegen de plannen.

In juni gaf de Raad van State al een waarschuwing dat de gemeente de plannen beter moest onderbouwen. Het probleem is dat grote vrachtwagens te weinig ruimte zouden hebben om te laden en te lossen bij de bedrijven. De gemeente vindt de draaicirkel die hiervoor nodig is niet te krap, maar heeft dit onvoldoende weten te onderbouwen, volgens de Raad van State. Die stelt daarom de bedrijven in het gelijk en vernietigt de verleende omgevingsvergunning.

In een brief aan omwonenden en ouders van de scholen noemt de gemeente de uitspraak ’een harde klap’. Zaanstad is inmiddels gestart met het uitwerken van diverse scenario’s om alsnog te komen tot nieuwbouw.

Et Buut valt onder Zaan Primair. De voorzitter van het college van bestuur van Zaan Primair, Niko Persoon, is aangeslagen. In een brief aan de ouders rept de school van een uitspraak die ’volkomen onverwacht kwam en hard is aangekomen’. Persoon: ,,De huidige school barst uit zijn voegen, de nieuwbouw had al open moeten zijn.’’

De huidige planning waarbij de school in 2018 open zou gaan, wordt waarschijnlijk niet gehaald, volgens hem. Praktisch probleem is dat de school al leerlingen heeft geworven op basis van de toekomstige ruimere huisvesting. Nu telt Et Buut 450 leerlingen en in de nieuwe school zouden maximaal 750 leerlingen kunnen komen.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving

Zorgvraag van de week
Rob Wouters
Oogarts
Oogcentrum Noordholland
Thema van de week: tranende ogen
Lees verder