Zaanstad leent om bouw te forceren

ZAANSTAD - De gemeente gaat tot maximaal honderd miljoen lenen om woningbouw van de grond te krijgen waar die verhinderd wordt door een financieel probleem.

Door Rob Swart - 22-9-2016, 20:20 (Update 22-9-2016, 20:45)

Dat heeft wethouder Dick Emmer donderdagavond bekend gemaakt bij de presentatie van de nieuwe begroting. Met het zogenaamde transformatiefonds kunnen investeringen als bodemsanering en bedrijfsverplaatsing betaald worden. Een strikte voorwaarde is wel dat de woningbouw die dan volgt de gemeente zoveel geld oplevert dat de rente en de aflossing daarvan betaald kunnen worden.

Met het fonds beoogt Zaanstad tegemoet te komen aan de woningbouwopgave voor de komende jaren. Het idee kan een doorbraak zijn bij bijvoorbeeld het bewoonbaar maken van het voormalige bedrijfsterrein van Kan Palen in de Oostzijde in Zaandam, of op plaatsen waar een bedrijf woningbouw in de weg staat en dat bedrijf zelf geen behoefte heeft aan een verhuizing. Dat laatste kan aan de orde zijn in de Achtersluispolder, dat Zaanstad in de toekomst wil omvormen tot woon- en werkwijk.

In de begroting heeft Zaanstad voor de komende vier jaar 24 miljoen extra uitgetrokken voor sociaal werk, ruim tien procent extra. Dat wordt vooral besteed aan het vroegtijdig signaleren van problemen. Door snel te handelen kan voorkomen worden dat mensen verder in de put raken en het oplossen van problemen veel moeilijker wordt. Ook kan het overlast van jeugd in de kiem smoren. Concreet zal het geld naar uitbreiding van de wijkteams gaan. Dat er meer geld voor wijkwerk zou komen is vorige week al bekend gemaakt, toen de raad over Poelenburg praatte.

Zaanstad houdt de komende vier jaar een kleine drie miljoen euro over. In totaal omvat de vierjarenbegroting circa twee miljard aan inkomsten en uitgaven. Tegen dat bedrag is het positieve saldo zeer beperkt, zegt Emmer. Bovendien loopt de gemeente risico’s waardoor het heel anders kan uitpakken. Het grootste risico dat Emmer ziet is het aantreden van een nieuwe regering, die heel anders met de gemeentefinanciën kan omgaan dan Zaanstad nu becijferd heeft.

In de komende maanden bespreekt de gemeenteraad de begroting en de vorming van het transformatiefonds. Meestal komen daar geen ingrijpende wijzigingen uit voort.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving
Mededelingen
Stelling

Kiesdrempel is hard nodig

Forum voor Democratie, de beweging die zicht inzette voor de komst van het Oekraïne-referendum, doet volgend jaar mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. De club van Thierry Baudet neemt het dan onder meer op tegen nieuwkomers VNL, Denk en de OndernemersPartij. Het risico bestaat dat Nederland straks alleen nog splinterpartijen telt en dat je voor een kabinetsformatie minimaal vijf partijen nodig hebt. Om Nederland niet onbestuurbaar te maken moet er net als in Duitsland een kiesdrempel worden ingevoerd, waarbij je pas met 5 procent van de stemmen in de Kamer komt.

Stelling

Zorgvraag van de week
Peter Borst
Beddenspecialist
Borst Bedden
Thema van de week: nachtrust in vakantietijd
Lees verder