Bewoners AZC Zaandam keren zich tegen hulpverleners [video]

 
Bekijk Fotoserie

ZAANDAM - Bij een opvang voor vluchtelingen aan de Rijshoutweg in Zaandam keerden in de nacht van zaterdag op zondag zo'n dertig asielzoekers zich tegen ambulancepersoneel en agenten.

Door Sander van Lubeck - 31-1-2016, 7:11 (Update 1-2-2016, 11:26)

Politie en ambulance kwamen af op een poging tot zelfdoding bij de 'bajesboten'. De man had zich verwond met een groot mes.

Neef van de gewonde man wordt aangehouden.

De bewoners wilden de patiënt zelf in de ambulance plaatsen, tegen de zin van het ambulancepersoneel. Ook de vrouw van de man wilde hem zo snel mogelijk in de ziekenwagen hebben.

Politieagenten probeerden de heftig tegenstribbelende man, die zich met een scherp voorwerp in zijn pols had gesneden, mee te nemen in de politiewagen.

Omdat de situatie dreigde te escaleren, zagen agenten en ambulancebroeders zich genoodzaakt terug te trekken.

Ruim vijftien politieagenten kwamen vervolgens om de gewonde Irakees in de politiebus naar het ziekenhuis te vervoeren. Een neef van de man die mee de ambulance in wilde, werd aangehouden.

Deze raakte tijdens zijn aanhouding onwel. Hij werd aanvankelijk naar het politiebureau gebracht, maar moest daar toch behandeld worden door ambulancebroeders.

Gewonde man wordt gedragen door andere vluchtelingen.

De neef is zondag weer op vrije voeten. De man die zich verwondde met het mes, heeft snijwonden maar raakte niet levensgevaarlijk gewond.

Volgens zijn medebewoners probeerde de man zich van het leven te beroven omdat hij al maanden wacht op papieren, en er geen enkel schot lijkt te zitten in zijn asielprocedure. Ook benoemen ze de situatie in de opvang, waar ze sinds vijf maanden zitten. ,,Geen inkomsten, elke dag slecht eten en moeilijk slapen.''

De voormalige bajesboten doen bijna een jaar dienst als opvanglocatie voor asielzoekers.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeeldingStelling

Geef Paleis op de Dam terug aan volk

Het Paleis op de Dam in Amsterdam staat het grootste deel van de tijd leeg. Slechts tien procent van het gebouw wordt gebruikt. En dat voor een object van naar schatting 22.000 vierkante meter met een voorzichtig geschatte marktwaarde van 132 miljoen euro. Op de meest openbare plek van Nederland staat het minst openbare gebouw. Dat kan anders, vindt architect Ramon Scharff. Met ’Het huis van de stad’ doet hij voorstellen om openbare functies in het gebouw te brengen dat ooit werd gebouwd als gemeentehuis. Van Nachtwacht tot voedselbank kan er terecht. Geef het paleis aan het volk.

Stelling

Zorgvraag van de week
Taco van der Ree
Neuroloog
Westfriesgasthuis
Thema van deze week: beroerte
Lees verder