Doek valt voor gelddrukkerij Enschedé

ANP
Joh. Enschedé stopt met maken bankbiljetten
Bekijk Fotoserie

HAARLEM - Gelddrukkerij Koninklijke Joh. Enschedé is niet meer. Het Haarlemse bedrijf dat ruim tweehonderd jaar bankbiljetten heeft gedrukt, stopt deze activiteit en richt zich volledig op markten voor andere waardepapieren. De koerswijziging kost een aanzienlijk aantal arbeidsplaatsen.

Profiel: Koninklijke Joh. Enschedé

Koninklijke Joh. Enschedé stopt met het maken van bankbiljetten, waardoor een groot deel van het personeel zijn baan verliest. Hieronder een profiel van de drukker.

Lees verder...

Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt aan het personeel door directeur Jos van Leeuwen.

Het gaat om een reorganisatie waarbij ruim honderd banen plus een ,,aanzienlijk aantal" uitzendkrachten komen te vervallen.

Bij de onderneming werken momenteel 203 vaste medewerkers en meer dan zestig uitzendkrachten. De bankbiljettentak wordt vanaf begin volgend jaar geleidelijk afgebouwd, zodra huidige opdrachten zijn afgerond. Nederlandse bankbiljetten rolden al enkele jaren niet meer van de drukpersen.

Het nieuws komt als een verrassing omdat de drukkerij na eerdere reorganisaties op de goede weg leek.

De euro bracht voorspoed en diepe tegenslag voor drukker

Door de komst van de euro verloor Joh. Enschedé aan het begin van het nieuwe millennium de bijna automatische drukopdrachten van De Nederlandsche Bank. Het drukken van Duitse biljetten bracht weer flink geld binnen, maar inmiddels delft Enschedé het onderspit in de moordende concurrentie.

Lees verder...

In de zomer van dit jaar meldde de geld- en postzegeldrukkerij dat de omzet weer aan het groeien was. Op dat moment waren er 270 personeelsleden actief bij Enschedé. Na een forse reorganisatie in 2014 waren er nog maar 190 werknemers.

Archief
Het drukken van bankbiljetten bij Joh. Enschede & zn

Het stoppen met het drukken van bankbiljetten betekent dat deze industrietak verdwijnt uit Nederland. Nergens anders in Nederland worden bankbiljetten gedrukt.

Volgens directeur Van Leeuwen wordt de markt voor het drukken van bankbiljetten gekenmerkt door een overcapaciteit, waarbij andere drukkerijen de orders tegen bodemprijzen willen uitvoeren.

Enschedé heeft daarnaast last van het feit dat gelddrukkerijen in andere landen vaak staatsbedrijven zijn, waardoor ze goedkoper kunnen werken en een beschermde positie op hun thuismarkt hebben. Voor Enschedé geldt dat niet; om euro’s te drukken moet het de concurrentie aangaan met drukkerijen in andere EU-landen.

Enschedé door geld berooid

De vrije markt met verplichte aanbestedingen heeft een eind gemaakt aan de productie van geldbiljetten in Haarlem. Na 202 jaar moet de Koninklijke Joh. Enschede de geavanceerde persen definitief stilzetten.

Lees verder...

Enschedé heeft daarom na veel hoofdbrekens besloten de handdoek in de ring te gooien. Het bedrijf, aldus Van Leeuwen, vindt het niet verantwoord om structureel verliesgevende orders te gaan uitvoeren.

Joh. Enschedé zegt zich nu te willen toeleggen op andere producten als postzegels, visa en belastinglabels. Daarnaast zal het diensten aanbieden op groeimarkten als ,,brand protection" en ,,anti-counterfeit".

Het bedrijf, dat de naam draagt van de beroemde Haarlemse drukkersfamilie Enschedé, is in handen van investeringsmaatschappij Nimbus.

Dit artikel is gepusht naar onze nieuwsapp. Heeft u de app nog niet? Download hem snel voor Android of IOS.Meer over dit onderwerp
  • Profiel: Koninklijke Joh. Enschedé

    Koninklijke Joh. Enschedé stopt met het maken van bankbiljetten, waardoor een groot...
  • Enschedé door geld berooid

    De vrije markt met verplichte aanbestedingen heeft een eind gemaakt aan de productie...
  • De euro bracht voorspoed en diepe tegenslag voor

    Door de komst van de euro verloor Joh. Enschedé aan het begin van het nieuwe...
Meer artikelen
Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving

Zorgvraag van de week
Rob Wouters
Oogarts
Oogcentrum Noordholland
Thema van de week: tranende ogen
Lees verder