Luchtverkeersleiders later met pensioen

SCHIPHOL - Nieuwe luchtverkeersleiders gaan pas op hun 60ste of nog later met pensioen. Ook zullen ze genoegen moeten nemen met een maximaal salaris van 238.000 euro.

Door Frans van den Berg - 29-11-2016, 17:28 (Update 29-11-2016, 17:28)

Dat akkoord hebben de LVNL en de vakbond van luchtverkeersleiders gesloten. De leden hebben recent hiermee ingestemd, zo laat staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer weten.

Al jaren wordt discussie gevoerd over het hoge salaris van de luchtverkeersleiders. Even dreigde de norm van een minister (dit jaar 179.000 euro), maar uit onderzoek bleek dat dan verkeersleiders naar het buitenland zouden vertrekken. Met name uit het Midden-Oosten komen leuke aanbiedingen bij hen binnen. Dat terwijl de LVNL al jaren kampt met een tekort. Slechts weinig mensen komen door de selectieronde en daarna duurt de opleiding ook nog enkele jaren.

Onder druk van Dijksma hebben de partijen voor 1 december een akkoord gesloten. De bezoldiging van het bestaande personeel blijft, maar nieuwe mensen krijgen in de toekomst maximaal 238.000 euro. Verder gaat de pensioenleeftijd van 55 naar 60 jaar en die zal verder meestijgen met de AOW-leeftijd. De huidige luchtverkeersleiders krijgen een bonus om vrijwillig langer door te werken, waarmee dan extra capaciteit beschikbaar komt.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving

Zorgvraag van de week
Rob Wouters
Oogarts
Oogcentrum Noordholland
Thema van de week: tranende ogen
Lees verder