Rondleiding in stadhuis Beverwijk op Energieke Zondag

BEVERWIJK - Wethouder Tim de Rudder geeft zondag voor publiek rondleidingen door het stadhuis. Doel van de rondleiding is om te laten zien hoe energiezuinig de gemeente bezig is.

Door Bart Vuijk - 22-9-2016, 15:53 (Update 22-9-2016, 15:53)

Dit gebeurt tijdens de Sundayfair, die in de Breestraat plaatsvindt. Straattheater, live muziek en allerlei activiteiten voor publiek worden aangevuld door de rondleidingen in het stadhuis. De gemeente wil graag het goede voorbeeld geven aan zijn inwoners.

Energiebehoefte

Beverwijk moet in 2020 veertien procent van zijn eigen energiebehoefte zelf opwekken, staat in doelstellingen en beleidsplannen vastgelegd. Om mensen zuiniger te laten wonen, is in het stadhuis een energiemarkt, waar lokale ondernemers en organisaties mensen kunnen adviseren bij het verduurzamen van hun woning. Ook wordt informatie gegeven over subsidieregelingen.

De rondleidingen door wethouder De Rudder, die milieu in zijn pakket heeft, vinden plaats vanaf twaalf uur, vlak nadat hij zelf de energiemarkt heeft geopend. Hij zal bezoekers wijzen op de duurzame inrichting van het stadhuis, de energiezuinige verlichting en de zonnepanelen op het dak. Wat er precies gebeurt in het roestige huisje op het Stationsplein wordt ook uitgelegd. Daarin bevindt zich de kachel en de airconditioning van het stadhuis, die op aardwarmte loopt.

Voor kinderen is er een prijsvraag en activiteiten zoals knutselen. Lokale ondernemers maken bezoekers wegwijs in zonnepanelen, woningisolatie, warmtepompen, zonneboilers en ledverlichting. Ook geeft het duurzaam bouwloket informatie over het energiezuiniger maken van woningen. De Opgewekte Woning Club presenteert zichzelf; een vereniging die helpt bij het verduurzamen van woningen.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving
Stelling

Kiesdrempel is hard nodig

Forum voor Democratie, de beweging die zicht inzette voor de komst van het Oekraïne-referendum, doet volgend jaar mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. De club van Thierry Baudet neemt het dan onder meer op tegen nieuwkomers VNL, Denk en de OndernemersPartij. Het risico bestaat dat Nederland straks alleen nog splinterpartijen telt en dat je voor een kabinetsformatie minimaal vijf partijen nodig hebt. Om Nederland niet onbestuurbaar te maken moet er net als in Duitsland een kiesdrempel worden ingevoerd, waarbij je pas met 5 procent van de stemmen in de Kamer komt.

Stelling

Zorgvraag van de week
Peter Borst
Beddenspecialist
Borst Bedden
Thema van de week: nachtrust in vakantietijd
Lees verder