Acht jaar cel voor ’xtc-koning’ uit Zwaag

Archieffoto

ZUTPHEN - De 42-jarige Yaron A. uit Zwaag gaat acht jaar de cel in wegens bezit, transport en grootschalige productie van xtc en deelname aan een criminele organisatie. Er was tien jaar tegen hem geëist.

Door Jaap Stiemer - 1-12-2016, 14:24 (Update 1-12-2016, 14:56)

Tegen A. werd donderdag uitspraak gedaan bij de rechtbank in Zutphen. Hij was de enige van de in totaal twaalf verdachten in dit grootschalige onderzoek, Zilver geheten, die voor de rechter verscheen.

Onder de verdachten ook Herman du Bois en twee zoons. Du Bois zat jarenlang onschuldig vast in verband met de Puttense moordzaak. In verband hiermee oordeelde de rechter dat hij wel schuldig is, maar niet meer de cel in hoeft. De man is volgens de rechter ’op de goede weg’.

Yaron A. wordt gezien als een van de grootste xtc-producenten en -smokkelaars ter wereld, al ontkent hij zelf ooit xtc te hebben geproduceerd. Zijn activiteiten zijn in het verleden ook bij de FBI in het oog gesprongen. Hij werd eerder ook al veroordeel voor een lange celstraf.

Hij was in de zaak waarin donderdag uitspraak werd gedaan actief geweest in onder meer Edam, Middelie, Kortenhoef en Burculo.

Naast zijn veroordeling tot een celstraf lopen er nog grote vorderingen van Justitie en de Belastingdienst tegen hem, van in totaal zo’n 13 miljoen euro. In een apart onderzoek wordt gepoogd te achterhalen waar de miljoenen zijn gebleven die hij met zijn illegale activciteiten heeft verdiend.Meer over dit onderwerp
  • Herman du Bois niet opnieuw cel in

    Herman du Bois, die jarenlang ten onrechte vastzat na een veroordeling in de Puttense...
Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving

Zorgvraag van de week
Rob Wouters
Oogarts
Oogcentrum Noordholland
Thema van de week: tranende ogen
Lees verder