Historische roman over avonturen Jan Huygen

ENKHUIZEN - Als één levensverhaal zich leent voor een spannend boek, dan is het wel dat van de Enkhuizer koopman en ontdekkingsreiziger Jan Huygen van Linschoten (1563-1611). Dat dacht dus ook schrijver Ton van der Lee.

Door Paul Gutter - 22-9-2016, 21:09 (Update 22-9-2016, 21:45)

Donderdag verscheen bij uitgeverij Balans zijn historische roman ’Jan Huygen. Het gedroomde leven van de grondlegger van de VOC’. In 1579 verlaat de 16-jarige herbergierszoon Enkhuizen om verre landen en vreemde volken te leren kennen.

Via Spanje en Portugal komt hij aan boord van een vloot naar India, maakt een bliksemcarrière en krijgt als vertrouweling van de aartsbisschop van Goa inzage in de geheime kaarten en routes van de lucratieve Aziatische specerijenhandel en de vaart op Japan en China.

Terug in Nederland wordt zijn reisjournaal een klassieker. Op basis van zijn geheime informatie rusten Amsterdamse kooplieden de eerste expeditie naar Indië uit. Hij wordt ontvangen door de Prins van Oranje en trouwt de dochter van een regent.

Maar als hij zich met Willem Barentsz in een nieuw avontuur stort, het vinden van een route naar China via de Noordpool, gaat het hopeloos mis. Op straat wordt hij met de nek aangekeken en zelfs de kinderen zingen spotrijmpjes over hem: ’Jan Huygen in de ton...’

Het boek is verkrijgbaar voor 19,99 (ISBN 978-94-6003-132-8).Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving
Stelling


Stelling

Opruiing

Een Hoornaar plaatste een bericht op Facebook waarin hij hoopte dat het evenement ’Ratten vangen in Zaandam’ (Poelenburg) zou doorgaan. Politie ging 's avonds bij hem thuis en in zijn horecazaak langs met het dringend verzoek het bericht van Facebook te halen omdat dit als opruiing gezien zou kunnen worden. Het is goed dat de politie alert is, maar hiermee ging zij over de schreef.

Stelling
Zorgvraag van de week
Peter Borst
Beddenspecialist
Borst Bedden
Thema van de week: nachtrust in vakantietijd
Lees verder