Handjevol scheefwoners valt mee in Kop van Noord-Holland

DEN HELDER - Ongeveer een op de vier huurders in de Kop van Noord-Holland woont niet in een huis dat qua huurprijs bij het inkomen van het huishouden past. In Den Helder woont bijna zestien procent van de huurders eigenlijk in een te goedkoop huis, bijna acht procent woont juist in een te duur huis.

Door Ronald den Boer r.den.boer@hollandmediacombinatie.nl - 19-10-2016, 8:44 (Update 19-10-2016, 11:30)

Dat blijkt uit cijfers van de Lokale Monitor Wonen, een initiatief van de gemeenten, Woonbond en woningcorporaties.

Op de website waarstaatjegemeente.nl kunnen inwoners onder meer de cijfers over de sociale woonsector in hun gemeente terugvinden. Daaruit blijkt dat in Hollands Kroon, Schagen, Den Helder en Texel ongeveer een kwart òf te goedkoop òf te duur woont in vergelijking met hun inkomen.

Woningstichting maakt zich eerder zorgen over die laatste groep dan over de eerste. ,,Want dat betekent feitelijk dat mensen moeite krijgen hun huur te betalen’’, aldus Marion van den Broek van de corporatie. Dat kan gebeuren door werkloosheid, ziekte of een andere onverwachte daling van het inkomen.

Den Helder doet het qua scheefwonen niet eens zo slecht in verhouding tot het landelijk gemiddelde en de cijfers van omliggende gemeenten.

,,Voor nieuwe huurders hanteren we ook strikt de regels voor passend toewijzen. De kans dat je nu nog in een te duur of goedkoop huis belandt is niet groot. Scheefwoners kun je dus alleen vinden onder mensen die al geruime tijd in een huurhuis zitten en van wie het inkomen is veranderd. Ze zijn minder gaan verdienen. Of juist meer. Van die laatste groep maken wij geen probleem. Het maakt een wijk juist gedifferentieerder als er mensen met verschillende inkomens wonen. We weigeren de huur jaarlijks inkomensafhankelijk te verhogen. Ook om principiële redenen, omdat Woningstichting niet aan inkomenspolitiek doet.’’Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving

Zorgvraag van de week
Peter Borst
Beddenspecialist
Borst Bedden
Thema van de week: invloed dekbed op kwaliteit nachtrust
Lees verder