Den Helder heeft warm hart voor actie kinderhulp

 
Bekijk Fotoserie

DEN HELDER - Nieuwediepers hebben een warm hart voor de Schoenendoosactie. Al vijftien jaar lang gaan er in de herfst honderden verrassingspakketten naar kinderen uit armlastige gezinnen elders op de wereld. De Helderse Courant helpt dit jaar een handje mee in de rol van inleverpunt.

Door Petra Biesp.bies@hollandmediacombinatie.nl - 3-10-2016, 10:53 (Update 11-10-2016, 14:02)

En een zetje in de rug is meer dan welkom, want waar de actie in de marinestad bloeit, keldert het aantal dozen landelijk flink. ,,In een jaar of vijf tijd zijn we van 60.000 naar 42.000 gegaan’’, zegt Ton Bannink, organisator van Actie4Kids waar de Schoenendoosactie bij hoort. Actie4Kids valt weer onder De Samaritaan, een organisatie die in Nederland en België hulp op touw zet voor kinderen in arme of door nood getroffen delen van de wereld.

Terugloop

De terugloop is te wijten aan diverse factoren, denkt Bannink. ,,De crisis speelt mee en er is concurrentie - tussen haakjes - van andere acties voor het goede doel.’’ Daaronder valt ook Schoenmaatjes van Edukans, een soortgelijke schoenendoosactie.

Beide organisaties hebben een christelijke grondslag en vroeger werkten ze samen met de inzamelingsactie via schoenendozen. Breekpunt was het boekje met bijbelverhalen in de moedertaal van het kind. Niet iedereen wilde dat dat werd uitgedeeld. Edukans geeft dat niet bij de doos, De Samaritaan wel.

Overigens is de geloofsovertuiging geen criterium bij het kiezen van de uitdelingsbestemmingen. Die wisselen elk jaar en met mensen die lokaal bekend zijn worden de kinderen uitgekozen.

Ook dit jaar wordt er in diverse landen uitgedeeld: Sierra Leone, Togo, Pakistan, Roemenië en vluchtelingen in opvangkampen in Griekenland.

Volgens het distributieschema zullen de bijdragen uit Den Helder vooral naar Roma-kinderen in Roemenië gaan. ,,De armoede is er groot, de kinderen staan buiten de maatschappij’’, schetst Bannink. ,,We gaan er vlak voor kerst uitdelen.’’ Andere mogelijke bestemmingen voor de Helderse dozen zijn Pakistan en Griekenland.

Wie een schoenendoos vult, kan kiezen of dat voor een jongen of meisje is. Ook zijn er drie leeftijdscategorieën: twee tot en met vier jaar, vijf tot en met negen jaar en tien tot en met veertien jaar.

Voor alle categorieën geldt het advies voor het basispakket (zie kader). ,,De kleinsten gaan nog niet naar school, maar pakketten worden gedeeld met andere kinderen uit het gezin en er zijn altijd wel broertjes en zusjes die het kunnen gebruiken. Bij de kleinsten moet je wel oppassen dat er geen gevaarlijke dingen voor ze in gaan, zoals knikkers. Er zijn een paar verwerkingscentra waar alle dozen worden nagekeken. Als er iets gevaarlijks in zit, wordt het daar omgeruild voor iets anders.’’

Ook worden de dozen nagekeken op kwaliteit. ,,Sommige mensen stoppen er hun zolderopruiming in. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.’’ Gebruikte dingen mogen er best tussen, maar het moet schoon en heel zijn. ,,En in de schoenendoos passen.’’ Dat is soms ook nog een puntje.

,,Wat we ook doen, is niet zo leuk gevulde dozen aanvullen. Daarom is bijvulmateraal ook heel welkom.’’ Dan gaat het zowel om de schoolartikelen, het speelgoed als de verzorgingsproducten.

Inleveren: Plak de doos vanwege de controle niet dicht, maar sluit hem met (post)elastieken. Geef op het deksel het geslacht en de leeftijdscategorie aan. Die zijn ook te downloaden vanaf de website www.actie4kids. Inleveren kan tot en met 11 november.

Julianadorp: huisadres Boterzwin 2101, woensdag 9 november 13-16 uur, vrijdag 11 november 17-19 uur, zaterdag 12 november 9-10 uur. Of op telefonische afspraak: Coby Renes, 643172.

Den Helder, Bethelkerk, Prins Hendriklaan, iedere woensdag overdag en iedere zondag tijdens de dienst (9-12.30 uur). Redactie Helderse Courant, Prins Hendriklaan 55, alle werkdagen tussen 9 en 16 uur.

Edukans

Edukans houdt hetzelfde paklijstje voor dozen aan maar werkt met de inzameling op een andere manier.

Particulieren kunnen in de maanden oktober en november een doos afgeven in een DHL Parcelshop. In Den Helder en regio zijn er enkele. De betaling van verzendkosten gaat via internet. Alle informatie staat op de site www.edukans.nl

Vorig jaar werden er vanuit Den Helder ongeveer driehonderd dozen aangeleverd via scholen, kerken, bedrijven, een seniorenwooncomplex en particulieren.

,,Het aantal blijft in Den Helder al een aantal jaren ongeveer gelijk’’, zegt Johan van der Pols van Edukans. ,,Landelijk loopt ook bij ons het aantal schoenendozen terug.’’

Wat gaat er in de doos?

Gebruik een standaardschoenendoos, dus geen grote voor laarzen, en versier hem feestelijk.

Dit is het basispakket: schriften, pennen en potloden (van elk drie stuks), gum, puntenslijper, kleurpotloden, een knuffel, zeep, tandenborstel en tandpasta. Vul de doos aan met speelgoed (denk aan autootje, kleine bal, muziekinstrumentje, pop, bellenblaas, prentenboekje) en desgewenst verder nog met kleding (T-shirtje is altijd goed), kunststof beker, etui, linnen draagtasje, petje, haarspeldjes, spiegeltje en ander dingen waar kinderen blij van worden.

Niet in de doos: eten (ook geen snoep), dingen die op batterijen werken, varkensknuffel (beledigend in sommige culturen), oorlogsspeelgoed.

In een envelop erbij: €5 per doos voor verzendkosten. Alleen geld doneren per envelop kan ook.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving

Zorgvraag van de week
Peter Borst
Beddenspecialist
Borst Bedden
Thema van de week: invloed dekbed op kwaliteit nachtrust
Lees verder