Koninklijke Marine beperkt inzetbaar

DEN HELDER - Schepen die langer uit roulatie zijn dan gepland, onderhoud dat wordt uitgesteld, beperkingen van de inzetbaarheid. Het is geen fraai beeld dat geschetst wordt door de minister van defensie over de inzetbaarheid van de marine.

Door Den Helder eo - 22-9-2016, 16:52 (Update 23-9-2016, 15:30)

De Karel Doorman ligt werkeloos in de Nieuwe Haven. Het herstellen van de motoren duurt dusdanig lang dat het schip pas eind volgend jaar weer inzetbaar is. Torpedowerkschip Mercuur krijgt een nieuwe motor en is pas in de loop van 2017 weer operationeel. Dat heeft gevolgen voor de geoefendheid van de Onderzeedienst. In de deze week gepresenteerde inzetbaarheidsrapportage van Defensie staat dat dit jaar de geoefendheid van de onderzeeboten is teruggelopen omdat er achterstand is bij het lanceren van torpedo’s. De Mercuur is daarvoor benodigd.

Zr.Ms. Johan de Witt doorloopt gepland onderhoud. Het zusterschip Rotterdam kreeg slechts een deel van haar onderhoud omdat het schip naar de Middellandse Zee moet voor de inzet in de vluchtelingencrisis. De rest van de instandhouding moet in 2018 worden uitgevoerd. Volgens voorzitter Marc de Natris van de officierenvereniging is het een gevolg van het te kleine aantal beschikbare marineschepen: ,,Het uitstellen van onderhoudsperiodes zoals voor de Rotterdam werkt kostenverhogend. Van het extra geld voor Defensie in de begroting van komend jaar blijft maar 197 miljoen over en dat wordt niet besteed aan nieuw materieel.”

Generaal Rob Verkerk stelt in zijn column in Alle Hens: ’Ons bescheiden aandeel uit de 200 miljoen die het Kabinet ter beschikking heeft gesteld voor de verdere versterking van de krijgsmacht heeft een positief effect. Maar het mag duidelijk zijn dat na jarenlange uitholling de problemen niet in één dag zijn opgelost. Het gaat tijd kosten voor de effecten van het extra geld dat de afgelopen jaren is toegekend, in volle omvang voelbaar en zichtbaar zijn.

Dit artikel is ook in de nieuwsbrief verschenen. Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Meldt u zich dan hier aan!Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving
Stelling


Zorgvraag van de week
Nike Ramaker
Huidtherapeute
Centrum Oosterwal
Thema van de week: acne
Lees verder