Videorechter mogelijk oplossing voor gesloten kantongerechten Noord-Holland

Foto ANP/Lex van Lieshout
Beeld uit de rechtbank

ALKMAAR - De rechtbank Noord-Holland kijkt met interesse naar een proef van de Assense rechtbank.

Door Hedzer Faber - 30-11-2016, 7:00 (Update 30-11-2016, 8:12)

Daar wordt sinds deze maand geëxperimenteerd met videorechters die bewindzaken afhandelen via een beeldverbinding vanuit bijvoorbeeld het plaatselijke gemeentehuis. Bij een bewindzaak worden de eigendommen van een persoon onder beheer gesteld van een bewindvoerder omdat die persoon niet zelf in staat is zijn financiële zaken te regelen. Dit wordt door de rechter besloten. Voorheen werden zulke zaken afgehandeld in kantongerechten die intussen zijn gesloten.

Zo ook in Noord-Holland, waar de locaties in Den Helder en Hoorn recent door bezuinigingen buiten gebruik zijn. Met als gevolg dat bijvoorbeeld Texelaars zomaar anderhalf uur heen en anderhalf uur terug moeten reizen voor een bewindzaak van letterlijk enkele minuten.

Volgens woordvoerster Sarah-Jane Rose van de rechtbank Noord-Holland worden de resultaten van de Drentse proef afgewacht om te zien of videorechters een uitkomst kunnen zijn voor deze regio.

Geen strafzaken

Die proef duurt een jaar. Volgens de rechtbank Noord-Nederland ligt het niet voor de hand om op termijn bijvoorbeeld ook strafzaken via een beeldverbinding af te handelen.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving

Zorgvraag van de week
Rob Wouters
Oogarts
Oogcentrum Noordholland
Thema van de week: tranende ogen
Lees verder