Brand Heerhugowaard racistische aanslag

HEERHUGOWAARD - De brand waarbij in de nacht van 23 op 24 september een woning in Heerhugowaard in vlammen opging, heeft waarschijnlijk een racistische achtergrond.

De bewoner was een gelovige moslim die met zijn lange gewaad (djellaba) en baard een opvallende verschijning was. Nadat hij hangjongeren in de buurt van zijn appartement aan het Spui had gevraagd of ze wat zachter wilden doen, werd hij het mikpunt van racistisch getreiter.

 

Dat zegt directeur Luc Hofmans van Artikel 1 Bureau Discriminatiezaken (voorheen Anti Discriminatie Bureau). Volgens Hofmans heeft de man zich voor de brand twee keer bij de politie gemeld. ,,Hij werd niet serieus genomen’’, aldus Hofmans. ,,En nog steeds niet. Ze denken dat hij in zijn eigen kring ’een vijand’ heeft.’’

Een woordvoerster van de politie benadrukt echter dat gezocht wordt in alle richtingen. Op de vraag of ook de hangjongeren worden gehoord, gaat ze niet in. Hofmans: ,,Zo moeilijk is het niet. Hun namen zijn bekend.’’

De moslim verblijft bij familie en vrienden. Hij durft zijn djellaba niet meer aan. Terug naar zijn woning wil hij niet. De woningcorporatie heeft hem een ander huis aangeboden in Heerhugowaard, maar hij wil daar weg en heeft gevraagd om vervangende ruimte in een andere plaats.

Bij de brand ontstond een explosie die een deel van de pui losrukte. Andere bewoners van het complex moesten in allerijl hun huis uit. Een bovenbuurman moest met een ladder worden bevrijd.

Meer in het Noordhollands Dagblad van zaterdag 8 oktober.Reageren
Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving

Zorgvraag van de week
Rob Wouters
Oogarts
Oogcentrum Noordholland
Thema van de week: tranende ogen
Lees verder