Nageeye stunt in Halve van Egmond [video]

 
Bekijk Fotoserie

EGMOND AAN ZEE - Abdi Nageeye heeft zondag opmerkelijk sterk gelopen in de Halve van Egmond. De Nederlandse atleet kon tot aan de finish mee met de Afrikaanse toplopers en eindigde als tweede op de boulevard van Egmond aan Zee. Hij slaagde er net niet in de Ethiopiër Dawit Wolde van de overwinning af te houden, die het finishlint overschreed in een officieuze tijd van 1.02.40.

Door ANP - 8-1-2017, 14:09 (Update 9-1-2017, 12:49)

Nageeye, vorig jaar nog vierde in de openingsklassieker van 21,1 kilometer over strand en duinen, passeerde in de eindsprint zelfs de Eritrese topfavoriet Ghirmay Ghebreslassie, de regerend wereldkampioen op de marathon.

Vooraf twijfelde Nageeye of hij voldoende snelheid in de benen had. De nummer elf van de olympische marathon van Rio is in voorbereiding op de marathon van Rotterdam in april. Hij kon aanvankelijk het hoge tempo vooraan van met name Ghebreslassie niet volgen en op het strand richting Castricum liet hij de kopgroep gaan.

Op de terugweg door de duinen hervond de geboren Somaliër nieuwe krachten en hij wist de aansluiting te vinden bij drie Afrikanen: Wolde, Ghebreslassie en de Keniaan Kalipus Lomwai. Het kwam aan op een eindsprint waarin Wolde, die al eens eerder won in Egmond, de rapste was. Nageeye wist zich met een uiterste krachtsinspanning naar de tweede plaats te vechten.

De zege bij de vrouwen ging naar Desi Jisa uit Bahrein.

De omstandigheden waren een stuk beter dan vorig jaar toen een een stormachtige wind stond. Dat was ook te merken aan de vele toeschouwers die stonden aan te moedigen langs de hele route: van de boulevard in Egmond aan Zee, het strand tot aan Castricum en langs de paden in het Noord-Hollands duinreservaat.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving

Zorgvraag van de week
Rob Wouters
Oogarts
Oogcentrum Noordholland
Thema van de week: tranende ogen
Lees verder