*

Noordhollands Dagblad - Leren van een potje voetbal
 

Leren van een potje voetbal

Door Jurriaan Geldermans - 31-3-2012, 10:32 (Update 31-3-2012, 10:32)

ALKMAAR - Iedereen die ook maar íets met de hotel-, restaurant- en caféwereld te maken heeft, is komende dagen te vinden in het Alkmaarse Afas-stadion. Niet voor AZ, maar voor de NH Horecabeurs.

Die beurs (op 2 en 3 november) geeft aan hoe belangrijk het is in magere jaren de handen ineen te slaan. Of – in voetbaltermen – elkaar de bal toe te spelen. Wat dat betreft is het AZ-stadion perfect gekozen, want de horeca kan veel leren van zoiets simpels als een potje voetbal. Over teamwork en spelverdeling, lange solo's en scoren. En belangrijker: je kunt er nog lekker eten ook. Bij Van Gaal.

Niet dat-ie zelf kookt hoor, de trainer van ooit. Maar hij heeft wel zijn eigen grand café in het stadion, waar hij in 2008/2009 voor AZ de competitiebeker heen sleepte. Business-clubkaarthouders mogen daar voorafgaand aan de wedstrijd graag een vorkje prikken (de tafels zijn 's middags als gedekt) en groepsreserveringen kunnen er eveneens terecht voor een diner, maar verder serveert Van Gaal alleen lunches. Dat is heel jammer, juist omdat met die maaltjes niks mis is.

Als ware híj de trainer, heeft chef-kok Niels Hoogeveen Bankzitters, Verdedigers en Aanvallers tot zijn beschikking. Waarmee respectievelijk pistoletjes met lekkers, luxe broodjes en warme lunchgerechten worden bedoeld. Maar we beginnen uiteraard met de Aftrap: een kop mosterdsoep (4,75 euro). Gastvrouw Manon, die in het begin niet zo in het spel zit, serveert de entree in prachtig servies: een schotel die golft gelijk de prestaties van AZ, met linksbuiten een gestilleerde kom vol soep. Té vol, want de helft golft eroverheen, waardoor het mooie er meteen vanaf is. Waar Manon vervolgens niet veel mee doet. Erbij gaan twee stokbroodjes en zo'n lullig kuipje roomboter. Dat moet anders, chef. Maar dan de soep zelve. Die is fris en romig, maar vooral ook vol van smaak doordat-ie is gemonteerd met roomboter. En de zaadjes mosterd geven een licht zuurtje en dus frissigheid. Goal!

Het tussengerecht is al net zo doeltreffend: penne à la carbonara (6,25), ofte wel pasta van de houtskoolmakers. Een gerecht met een lange historie: die houtskoolmakers werkten diep in het bos en hadden geen tijd elke keer naar huis te lopen om een maaltje te maken. Dus bereidden zij hun middageten in het woud. Van ingrediënten die je een poosje goed kon houden: spek, een ei, gedroogde spaghetti en misschien wat dikke room. De kern daarvan (room en ei, pasta en spek) is nog altijd terug te vinden in de creatie van Hoogeveen en zijn team. Die zou dus zwaar zijn, ware het niet dat fijn gesneden blokjes (brunoise) van courgette en rucola veel lucht geven aan het gerecht, waardoor het als lunch perfect blijkt. Fijn is verder de bescheiden gratin van parmezaan erover, maar het is ook wel weer jammer dat de chef penne (fietsbanden) gebruikt in plaats van sliertpasta. Want met spaghetti blijft de saus veel meer aanhangen.

Hoofdgerecht kan zomaar een een-tweetje zijn van hamburger (11,75). Letterlijk, want serveerster Kikki, die wél de wedstrijd van haar leven speelt, biedt twee kleine hamburgertjes aan. Eentje met Beemsterkaas en knoflookmayo, ingeklemd tussen twee halve pompoenbroodjes, de ander van Texels lamsgehakt met Griekse tzatziki, geserveerd op een bruin bolletje. Vooral die laatste is een treffer: het rulle vlees met z'n hartige smaak, het frisse zuur van de saus en de kruidigheid van rucola maken er een feestje van. De andere burger is meer gesloten, maar hier is het fijngesneden ijsbergsla dat de smaak open breekt. En dan ook nog dikke Vlaamse frieten erbij, die puik smaken. Plus twee potjes mayo en ketchup van Heinz. Ook lullig, maar misschien wel sponsor...

Het Fluitsignaal? Dat kennen ze niet bij Van Gaal. Of toch, Manon, op dreef nu, peutert bij Niels een toetje los, bedoeld voor het diner van de bobo's vanavond. Een mooie stapelaar van chocolademousse (7,50), waarbij de intense tonen van de cacao mooi contrasteren met een frisse fruitcompôte. Ik moet maar eens zo'n business-clubkaart hebben. Maar nu eerst met Niels naar de Horecabeurs. Ideeën opdoen voor de volgende lunch.

Grand Café Van Gaal, Stadionweg 1 in Alkmaar, 072 – 5478088, www.uitbijaz.nl.

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding



Stelling

Bajesklant moet niet zeuren over eten

Bajesklanten blieven geen bruune boon’n en vinden de vis maar stinken. Ze klagen steen en been over het slechte eten in de gevangenis. Het is een smakeloze hap. Er wordt zelfs veel vies eten weggegooid, zegt belangenvereniging Bonjo. Wie eten weggooit, komt niet om van de honger. Volgens Justitie voldoet het gevangenisvoer aan alle gestelde eisen. De cateraar van het eten zegt zelfs dat in verpleeghuizen wel eens slechtere maaltijden worden geserveerd. Maar je zit toch niet voor niks achter de tralies? De bajesklant moet niet zeuren over het eten.

Stelling
Het antwoord van...
Zaans Medisch Centrum
Ilse Bannink
Pijnbestrijder
17-11-2014 15:26 Vraag & antwoord

Een trekkend gevoel of een stekende, brandende pijn op de plaats van een litteken. Littekenvorming hoort bij het genezingsproces na een operatie, maar soms is de vorming van dit littekenweefsel oorzaak van aanhoudende pijnklachten. Is hier iets tegen te doen? ,,Ja", zegt pijnbestrijder en anesthesioloog Ilse Bannink van het Zaans Medisch Centrum. Ze werkt daar in het zogeheten Pijncentrum. ,,Er zijn diverse mogelijkheden om littekenpijn te behandelen." Ze beantwoordt deze week drie vragen over littekenpijn.

Lees verder!