Kijktips voor het Nederlands Filmfestival [video]

Foto: ANP
Publieke Werken lonkt naar Gouden Kalveren

UTRECHT - In Utrecht is woensdagavond het Nederlands Filmfestival van start gegaan. Tien dagen lang staat het festival in het teken van lange en korte films, analoge en digitale films, speelfilms, documentaires, animaties, televisiedrama's en alles wat ook maar bij de Nederlandse filmcultuur hoort. Welke films staan op het programma, die je echt niet mag missen? Laat je inspireren en bekijk de trailers.

Door Redactie - 22-9-2016, 7:01 (Update 22-9-2016, 9:33)

Riphagen

Veelbelovend is de misdaadthriller Riphagen, die donderdag in première gaat op het Filmfestival. De film is gebaseerd op het leven van Andries Riphagen, die in de Tweede Wereldoorlog veel geld verdiende met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers. Jeroen van Koningsbrugge speelt de hoofdrol. Je kunt hier zien wanneer je de film op het festival kunt bekijken. Geen zin om naar Utrecht te reizen? De film is vanaf donderdag ook te zien in bioscopen.

Publieke werken

De boekverfilming Publieke Werken sleepte de meeste nominaties in de wacht in de race om de Gouden Kalveren, die op de slotavond van het festival worden uitgereikt. Het drama werd tien keer genomineerd in negen categorieën. De film maakt onder meer kans op de Gouden Kalveren voor beste film, beste acteur (Gijs Scholten van Aschat en Jacob Derwig) en beste actrice (Rifka Lodeizen). De film won eerder in september al de Parel voor de beste boekverfilming van 2016, tijdens Film by the Sea in Vlissingen. Dat belooft wat! Bekijk hier de speeldata op het festival. 

Nooit meer slapen

Ook genomineerd in de categorie beste film is Beyond Sleep, oftewel Nooit meer slapen, naar de gelijknamige boek roman Willem Frederik Herman. Het boek wordt gezien als een van de belangrijkste werken van de schrijver. De Engelstalige film gaat over de overlevingstocht van de jonge en ambitieuze geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen op zoek gaat naar meteorieten. Lees hier wanneer je de film kan kijken op het festival. Vergeet ook niet te genieten van het mooie landschap dat te zien is in de film.

De Helleveeg

De Helleveeg is gebaseerd op de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden. In de film vertolkt Benja Bruijning de hoofdrol van Albert Egberts. Zijn tante Tiny, een rol van Hannah Hoekstra, heeft naast smetvrees een scherpe tong. Albert stuurt aan op een confrontatie, waarbij alle familiegeheimen aan het licht komen. De Helleveeg is net als Publieke Werken en Nooit meer slapen genomineerd voor een Kalf voor beste film. Ga jij de film bekijken op het festival? Kijk hier voor de tijden. Leuk als de film bevalt: je kunt op fiets- of wandeltocht langs alle Brabantse locaties uit de film met een speciale filmroute.

Knielen op een bed violen

Goed bezocht in de Nederlandse bioscopen dit jaar: Knielen op een bed violen, gebaseerd op het boek van Jan Siebelink. De film vertelt over een zachtaardige man die een goddelijk visioen krijgt en zich bekeert tot het zware calvinisme. De film is geregisseerd door Ben Sombogaart. Siebelink maakte zijn acteerdebuut in de film. Hij heeft een kleine bijrol als klant in de winkel van de hoofdpersoon. Barry Atsma en Noortje Herlaar, die verliefd werden tijdens de opnames, spelen de hoofdrollen. Nog niet gezien? Ga naar het Filmfestival.

Paradise suite

The Paradise Suite vertegenwoordigde Nederland dit jaar bij de Oscars. De mozaïekfilm is de laatste film die genomineerd is in de categorie beste film. The Paradise Suite vervlecht de verhaallijnen van verschillende personages die al dan niet vrijwillig in Amsterdam zijn neergestreken en ogenschijnlijk weinig met elkaar gemeen hebben, behalve hun verre wortels: Zweeds, Afrikaans, Bulgaars, Bosnisch en Servisch. De personages in de film worden onder meer vertolkt door Jeroen Spitzenberger en Sigrid ten Napel. Bekijk hier wanneer je de film op het festival kunt bekijken.

30 september worden de Gouden Kalveren uitgereikt. NOS-coryfee Herman van der Zandt en FunX-dj Eva Cleven presenteren het gala.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving
Stelling

Vervroeg de verkiezingen

Als de algemene politieke beschouwingen dit jaar iets duidelijk hebben gemaakt, is het wel dat de verkiezingscampagnes al zijn begonnen. Zelden ging het in de debatten over de inhoud van de plannen van het kabinet. Wel werd er gediscussieerd over wat de premier in het tv-programma Zomergasten had gezegd. Omdat daadkrachtig besturen er niet in zit in verkiezingstijd, zou het goed zijn als het advies van Hans Wiegel wordt opgevolgd. Vervroeg de verkiezingen met enkele maanden. Des te sneller wordt er weer gewoon geregeerd.

Stelling

Zorgvraag van de week
Peter Borst
Beddenspecialist
Borst Bedden
Thema van de week: nachtrust in vakantietijd
Lees verder