Samenwerking Nederlandse marine met Belgische marine verdiept

Zr. Ms. Karel Doorman.
Bekijk Fotoserie

DEN HELDER - De Nederlandse en de Belgische marine gaan nog nauwer samenwerken. België wil voor het Nederlandse logistieke ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman helikopters of een medische eenheid leveren en het Korps Mariniers gaat wellicht twee Belgische compagnieën helpen om op en vanuit zee te opereren. Omgekeerd krijgen de mariniers mogelijk versterking van Belgische parachutisten.

Door ANP - 30-11-2016, 18:39 (Update 30-11-2016, 19:54)

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar collega Steven Vandeput maakten dit woensdag bekend op een Beneluxconferentie in Brussel. Ze kijken ook naar samenwerking op het terrein van onbemande verkenningsvliegtuigen. België overweegt in te stappen bij de Nederlands-Luxemburgse aankoop van twee tankervliegtuigen.

De bewindslieden ondertekenden een intentieverklaring voor de gezamenlijke aankoop van naar verwachting vier fregatten en twaalf mijnenjagers. Nederland neemt het voortouw bij de zogenoemde multipurposefregatten en België bij de mijnenjagers.

De totale kosten belopen naar schatting 4 miljard euro. Hennis wil echter eerst nog een studie laten uitvoeren naar de Nederlandse behoeften voordat ze de precieze aantallen en bedragen bekendmaakt.

ANP
Samenwerking met Belgische marine verdiept

De vervanging van de mijnenjagers staat gepland voor 2023/2024 en de fregatten wat later. ,,De tijd begint te dringen'', aldus de bewindsvrouw.

Opleidingen, scheepsonderhoud en de staf van beide marines zijn al vergaand geïntegreerd. De gezamenlijke aanschaf van nieuwe schepen is ,,de volgende logische stap’’, zei Hennis. ,,Hierdoor verdiepen we onze gezamenlijke slagkracht’’. Vandeput sprak van een win-winsituatie. ,,Samen kunnen we veel meer dan alleen.''

Sinds februari lopen ook al Duitse militairen rond op de Doorman, en nu komen er dus ook Belgen. Hennis hoopt dat er meer landen volgen. Volgens de bewindsvrouw kan de samenwerking een inspiratie zijn voor andere EU-landen.

De Europese Commissie stelde eerder op de dag een defensiefonds voor gezamenlijke aankopen voor. Hennis heeft nog de nodige vragen bij het voorstel. Wel verwelkomde zij de plannen voor een Europees onderzoeksbudget voor militaire innovatie.Reageren

Reageer op dit artikel

Draag bij aan dit artikel
Stuur een tip
Stuur een video
Stuur een afbeelding


Zoek een serieuze relatie in jouw omgeving

Zorgvraag van de week
Rob Wouters
Oogarts
Oogcentrum Noordholland
Thema van de week: tranende ogen
Lees verder